ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Στους 42 βαθμούς έφθασε το θερμόμετρο - Απότομη πτώση την Παρασκευή

Καύσωνας: Στους 42 βαθμούς έφθασε το θερμόμετρο - Απότομη πτώση την Παρασκευή
Ένα ψυχρό μέτωπο θα ρίξει απότομα τη θερμοκρασία την Παρασκευή ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στα δύο μοίρασαν την Ελλάδα οι καιρικές συνθήκες, καθώς άλλες περιοχές την Πέμπτη υπέφεραν από καύσωνα με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται στους 42 βαθμούς Κελσίου και σε άλλες σημειώθηκαν βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ένα ψυχρό μέτωπο θα ρίξει απότομα την θερμοκρασία την Παρασκευή. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου οι πιο υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Η ανάλυση των καταγραφών των σταθμών του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, έδειξε ότι το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου ξεπεράστηκε σε 18 από αυτούς, με την μεγαλύτερη θερμοκρασία να καταγράφεται στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (42,1 βαθμοί Κελσίου).

Ακολούθησαν Κωπαΐδα (41,6), Πλατανούλια Λάρισας (41,3), Λιβαδειά (41,1), Αγία Τριάδα Φθιώτιδας (41,1), Λάρισα (40,9), Ψαχνά Ευβοίας (40,8) και 'Αμφισσα (40,7).

Ωστόσο στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλότερη από την υπόλοιπη χώρα, λόγω των ψυχρότερων αερίων μαζών, των νεφώσεων και των ισχυρών κατά τόπους φαινομένων. Μάλιστα σύμφωνα με το meteo, στις περιοχές αυτές, από το μεσημέρι και απόγευμα αναμένονταν τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές γι΄αυτό και συνίσταται προσοχή και αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τους.

Ισχυρός άνεμος, πτώσεις δένδρων και χαλάζι στη Θεσσαλονίκη

Το σκηνικό του καιρού άρχισε να αλλάζει το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων λόγω του ισχυρού ανέμου που προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων.

Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες έδωσαν τη θέση τους στη βροχή και τον δυνατό αέρα με αποτέλεσμα να πέσουν δέντρα στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα, Καλαμαριά, αλλά και στην περιοχή των Αγίων Πάντων. Μάλιστα, δέντρο που έπεσε στη Χαριλάου, προκάλεσε ζημιές σε τζαμαρία καφετέριας.

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην Άσσηρο και στη Χρυσαυγή Λαγκαδά.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος υποστήριξης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Τούρτας δύο δέντρα που έπεσαν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και έξω από το Άδενδρο στο δήμο Χαλκηδόνος, είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία των τρένων από και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΕΜΥ: Απότομη πτώση θερμοκρασίας την Παρασκευή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Παρασκευή αναμένεται απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Αιτία είναι ένα ψυχρό μέτωπο που σύμφωνα με την ΕΜΥ «θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή του καιρού με τοπικά ισχυρές καταιγίδες από το απόγευμα της Πέμπτης έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Όσοι ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες (ψαράδες, κολυμβητές κ.α) ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθότι τίποτε δεν θα προμηνύει αυτή την απότομη αλλαγή του καιρού».

Το μέτωπο αυτό θα ρίξει αισθητά την θερμοκρασία και στους προγνωστικούς χάρτες το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο εμφανίζεται να περνά πάνω από την Αθήνα η ισόθερμη των 15 °C».

Η κίνηση της ψυχρής αυτής εισβολής όπως παρουσιάζεται σε ανάρτηση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολυδά, διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, υπάρχει η τάση νέας ανόδου από την Κυριακή και μετά αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες καύσωνα. Γεγονός είναι ότι οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πάνω από τα κανονικά επίπεδα , χωρίς όμως μεγάλες αποκλίσεις.

Αναλυτικά ο καιρός την Παρασκευή

Αναλυτικά σύμφωνα με ην ΕΜΥ την Παρασκευή, στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, τη Θεσσαλία προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα ανατολικά και μόνο στην δυτική Ελλάδα θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα και υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα δυτικά και τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που νωρίς το πρωί θα είναι κατά τόπους έντονες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 5 και στα ανατολικά το πρωί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το μεσημέρι στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν νωρίς το πρωί στα βόρεια και το μεσημέρι - απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ