ΕΛΛΑΔΑ

Το Ιατρικό στο διεθνές προσκήνιο: Παγκόσμια πρωτιά με διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας

Το Ιατρικό στο διεθνές προσκήνιο: Παγκόσμια πρωτιά με διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της διαδερμικής αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Δύο επεμβάσεις για την αμιγώς διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, γεγονός που συνιστά ιατρική παγκόσμια πρωτιά για τη χώρα μας. 

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον επεμβατικό καρδιολόγο Δρ. Βλάση Νινιό και την ομάδα του στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Κατά την ανακοίνωση της επιτυχίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, αφού σχολίασε ότι οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας ηγούνται της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, εστίασε στο τρίπτυχο που συνθέτει αυτή την παγκόσμια πρωτιά για το Ιατρικό. Όπως τόνισε αρχικά, πρόκειται για ένα γεγονός που σηματοδοτεί ότι ο Όμιλος «αλλάζει κατηγορία» και μπαίνει στο διεθνές προσκήνιο πρωτοπορίας. Κατόπιν στάθηκε στο γεγονός ότι οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από ιατρική ομάδα νέας γενιάς, στην οποία ανήκει ο επικεφαλής καρδιολόγος Δρ. Νινιός και τρίτον, σημείωσε πως το γεγονός έλαβε χώρα στο Διαβαλκανικό, στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε: «Η υλοποίηση σημαντικών καινοτομικών προγραμμάτων επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο που έχουν κατακτήσει οι επιστήμονες κύρους που εργάζονται μαζί μας στο Ιατρικό Αθηνών. Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εφάμιλλες των καλύτερων νοσοκομείων του αναπτυγμένου κόσμου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια παραμένοντας στην πρώτη γραμμή εφαρμογής καινοτομικών προγραμμάτων προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας».

Η ανακοίνωση της παγκόσμιας πρωτιάς στο Ιατρικό έγινε σε συνέντευξη τύπου, τον συντονισμό της οποίας είχε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κα Σία Κοσιώνη, Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ, Δρ. Βλάσης Νινιός, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, κος Χρήστος Αποστολόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Δρ. Βλάσης Νινιός: Διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας ασφαλώς και ανώδυνα για ασθενείς υψηλού κινδύνου

Η διαδερμική αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας θεωρείται ιδανική λύση για ασθενείς με βεβαρυμμένο καρδιολογικό ιστορικό και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε χειρουργείο ανοικτής καρδιάς, επισήμανε ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Δρ. Βλάσης Νινιός. «Η βαλβίδα αυτή, είναι η πρώτη του είδους της που εμφυτεύεται και έχει το πλεονέκτημα ότι η επέμβαση γίνεται μέσα από τη μηριαία φλέβα, με μία ελάχιστη τομή στον μηρό, χωρίς κανονική καρδιοχειρουργική επέμβαση. Έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τη βαλβίδα που έχει ανεπάρκεια, τοποθετώντας μία νέα, σε συγκεκριμένη θέση μέσα στην καρδιά. Αυτό γίνεται χωρίς να σταματήσει η καρδιά -όπως στα κλασικά χειρουργεία, χωρίς ο ασθενής να μπει σε εξωσωματική κυκλοφορία, χωρίς τομές στο στέρνο και ενώ κοιμάται ελαφρά», εξήγησε, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, προσθέτοντας πως «η επέμβαση είναι χαμηλού κινδύνου και οδηγεί άμεσα σε μεγάλη βελτίωση των ασθενών. Πρακτικά μηδενίζεται η ανεπάρκεια της βαλβίδας, επιτρέποντας την ταχύτατη κινητοποίησή τους μετά την επέμβαση. Έχουν πλήρη ανάρρωση και βελτίωση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. Η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό, είναι μία πρόκληση, γιατί συνήθως έχουν συννοσηρότητες και δεν μπορούν να χειρουργηθούν».

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της διαδερμικής αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας από τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών

Ο ίδιος στάθηκε επίσης στη σημασία της υποδομής, προκειμένου τέτοιες πρωτοποριακές επεμβάσεις να μπορούν να γίνονται επιτυχώς. Χρειάζεται το νοσοκομείο να διαθέτει «ομάδα καρδιάς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ώστε να μπορεί να φέρει εις πέρας αυτού του είδους τις πράξεις με επιτυχία. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι πέραν των επιτυχημένων διαδερμικών αντικαταστάσεων μιτροειδούς βαλβίδας σε δύο ασθενείς στο Διαβαλκανικό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ακόμη μία, στην Πολωνία, υπό την επίβλεψή του, ενώ η κλινική μελέτη αναμένεται να συνεχιστεί με τακτικούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ιατρικό Αθηνών συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία

«Το πρότυπο λειτουργίας του Ιατρικού εμφανίζει μεγάλη αντοχή και διάρκεια, πρόσθεσε, επειδή λειτουργούμε με μακροπρόθεσμη οπτική. Προσφέρουμε ένα διαφορετικό μοντέλο υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες των ασθενών αλλά και με συνεχή αναβάθμιση των καινοτομιών που εφαρμόζουμε», επισήμανε κατά την παρουσίαση της παγκόσμιας πρωτιάς του Ιατρικού, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, που στάθηκε επίσης στις προκλήσεις της συγκυρίας. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε η επέκταση του Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης σε νέο κτήριο που βρίσκεται υπό ανέγερση – μια επένδυση ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρει νέες υπηρεσίες προς τους ασθενείς και οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, άλλωστε, τόνισε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα του Ομίλου: «Το 1984, όταν ιδρύθηκε το Ιατρικό, ένα από τα συνθήματα που αξιοποίησε ήταν πως πρόκειται για ‘το μεγάλο ραντεβού της επιστήμης με την τεχνολογία’. Σήμερα, 37 χρόνια μετά, αυτό ισχύει στο έπακρο και στο Ιατρικό χαιρόμαστε που έχουμε καταστεί σημείο συνάντησης κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων και της διαθέσιμης τεχνολογίας, προσφέροντας το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον ασθενή