ΕΛΛΑΔΑ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Η στιγμή που το σκάει ο χιμπατζής

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Η στιγμή που το σκάει ο χιμπατζής
Το άτυχο ζώο, απομονώθηκε από το προσωπικό ασφαλείας του πάρκου και στη συνέχεια σκοτώθηκε Unsplash/ Φωτογραφία αρχείου

Τη στιγμή που ο άτυχος χιμπατζής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το έσκασε από το χώρο το πρωί του Σαββάτου απαθανάτισε ένας εκ των παρευρισκόμενων στον ζωολογικό κήπο.

Οι υπεύθυνοι του πάρκου προχώρησαν στη θανάτωση του ζώου, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Παρά τις εξηγήσεις του Πάρκου περί ασφάλειας του κοινού, χρήστες διοργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από τον Αττικό Ζωολογικό Κήπο σήμερα στις 17:00 ενώ τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από επικριτικά σχόλια.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

https://www.instagram.com/p/CfPRE96lFVd

Το άτυχο ζώο βρέθηκε σε κοντινή απόσταση με επισκέπτες του Πάρκου που θορυβήθηκαν από την παρουσία του, ενώ το προσωπικό ασφαλείας επιχειρούσε να το θέσει υπό περιορισμό.

Τελικά, οι προσπάθειες για την απομόνωση του χιμπατζή δεν ευοδώθηκαν και το προσωπικό ασφαλείας θανάτωσε το ζώο υπό το φόβο να επιτεθεί σε κάποιον από τους επισκέπτες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επισκέπτες παρέμεναν στα οχήματά τους, ενώ το προσωπικό ασφαλείας επιχειρούσε να εξουδετερώσει το ζώο.

Οι υπεύθυνοι του Πάρκου υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε χρόνος για νάρκωση του ζώου.

Η ανακοίνωση για την θανάτωση του χιμπατζή

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή του alpha male χιμπτατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας, παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, η οποία βρίσκεται στο site του, φέρει τον τίτλο: «Τραγική μέρα για το πάρκο», ενώ κάτω από αυτή διευκρινίζεται ότι:

«Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5 -10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του, μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους που βλέπουν την συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωση τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ