ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς φρένο το έκτο κύμα της πανδημίας - Προβλέψεις έως και για 22.000 κρούσματα σήμερα

Χωρίς φρένο το έκτο κύμα της πανδημίας - Προβλέψεις έως και για 22.000 κρούσματα σήμερα
Η κορύφωση του έκτου κύματος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τις 20.000 αναμένεται να αγγίξουν σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού, με την πορεία της πανδημίας να αγγίζει... χειμερινά επίπεδα και τους επιστήμονες να θεωρούν το κύμα αυτό της πανδημίας αναμενόμενο και μη ανησυχητικό. 

Την πρόβλεψη έκανε τη Δευτέρα ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, που σε ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποίησε για εκτίναξη των νέων διαγνώσεων σήμερα, προβλέποντας μάλιστα πως αυτά θα φτάσουν τις 20.000. Εξηγώντας μάλιστα το σκεπτικό σημείωσε πως:

  • Την Τρίτη 14 Ιουνίου είχαμε 9.109 διαγνώσεις για 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Δευτέρας του Αγ.Πνεύματος).
  • Την Τρίτη 21 Ιουνίου είχαμε 14.458 διαγνώσεις. Αύξηση μεγαλύτερη από 58% (λογικά παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, καθώς υπήρχαν μέσα και διαγνώσεις της Δευτέρας).
  • Εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει σε επιβράδυνση της επιδημίας, τότε λογικά θα παρατηρήσουμε πάνω από 20.000 διαγνώσεις αύριο (σ.σ. σήμερα).

Ο καθηγητής διευκρίνισε πάντως ότι «προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης».

Μεταξύ 17.000 και 22.000 κρούσματα κορωνοϊού «δείχνουν» για σήμερα τα μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, ο οποίος μίλησε το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας.

Στις αιχμές του πανδημικού κύματος, τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν 30.000, πρόσθεσε.

«15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο Πορτογαλίας που μας "μοιάζει’’ πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά τα κροτήματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η ‘’Όμικρον 2», 20.000 με 30.000 κρούσματα στις αιχμές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κορύφωση του έκτου κύματος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου, ενώ οι ειδικοί είχαν ήδη προβλέψει πως θα έχουμε αυξημένο αριθμό διαγνώσεων τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου.

Αναμένεται, πιο συγκεκριμένα, ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τέταρτης δόσης (β' αναμνηστική) άνοιξε τη Δευτέρα.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί 10.000 ραντεβού.

Πάντως το εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις αναμένεται στη χώρα το φθινόπωρο.

Βάσει των οδηγιών της επιτροπής εμβολιασμού, η τέταρτη δόση συστήνεται σε όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών, κυρίως για όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ