ΕΛΛΑΔΑ

Φονική πυρκαγιά Μάτι: Εκδόθηκε το βούλευμα - Ποιοι παραπέμπονται σε δίκη για πλημμελήματα

Φονική πυρκαγιά Μάτι: Εκδόθηκε το βούλευμα - Ποιοι παραπέμπονται σε δίκη για πλημμελήματα
INTIME

Την παραπομπή σε δίκη 21 από τους συνολικά 24 κατηγορουμένους στην υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, με τους 103 νεκρούς, τους δεκάδες εγκαυματίες και πυρόπληκτους, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Ειδικότερα με βούλευμα που έξεδωσε το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται να δικαστούν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου (σ σ. προσφάτως αθωωθείσα για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα), δήμαρχοι της περιοχής, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Αντίθετα, απαλλάσσονται τρεις αστυνομικοί, καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε πως δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, κρίνοντας επαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

Οι κατηγορούμενοι που θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας καλούνται να λογοδοτήσουν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Επιπλέον, ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, θα λογοδοτήσει και για εμπρησμό από αμέλεια.

Το Δικαστικό Συμβούλιο συντάχθηκε με την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και απέρριψε την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε, κατά τον επίμαχο χρόνο, στελέχη της Πυροσβεστικής, στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας κ. Μεϊδάνης, είχε διαφωνήσει με το σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που είχε διατάξει περαιτέρω ανάκριση για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με αναβαθμισμένη κατηγορία, θεωρώντας ότι υπάρχει απόλυτη ακυρότητα για αυτό, αλλά και ως προς την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και αντιδημάρχους εκφράζοντας τη θέση ότι για τους 6 κατηγορούμενους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να δικαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ