ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Επτά κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ευλογιά των πιθήκων: Επτά κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Την ίδια ώρα άρχισαν οι παραδόσεις του εμβολίου στις ευρωπαϊκές χώρες AP Photo

Συνολικά επτά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα έξι είναι εισαγόμενα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 3.400 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και ένας θάνατος αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως την Τετάρτη, 17 Ιουνίου. Τα περισσότερα προέρχονται από κράτη της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ την περασμένη Δευτέρα.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από τη 17η Ιουνίου, τού αναφέρθηκαν 1.310 νέα κρούσματα από οκτώ νέες χώρες.

Μολονότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν θεωρείται ενδημική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην κηρύξει παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, είπε πάντως πως το ξέσπασμα τον ανησυχεί, καλώντας σε επαγρύπνηση.

«Προς το παρόν, το γεγονός δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνών διαστάσεων για την δημόσια υγεία, που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση ειδικών για το θέμα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ είχε συστήσει επαγρύπνηση στην ευρύτερη κοινότητα.

«Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συνεχίζεται και πιθανότατα είναι υποεκτιμημένη», πρόσθεσε στη συνεδρίαση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκάλεσε ο ΠΟΥ για να αποφασίσει αν θα κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο χαρακτηρισμός μιας ασθένειας ως «επείγουσας κατάστασης διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ.

Την ίδια ώρα άρχισαν οι παραδόσεις του εμβολίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Με πρώτο «σταθμό» την Ισπανία παραδίδονται από την περασμένη Τρίτη, οι πρώτες δόσεις εμβολίου που αγοράστηκαν από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων.

Την ίδια στιγμή, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αρχίζει αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex» στην προστασία από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ