ΕΛΛΑΔΑ

Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο

Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο
Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κατά πληροφορίες παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος τελεσθείσα δια παραλείψεως INTIME

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπονται* ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ομόφωνα παραπέμπεται* για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος επίσης ομόφωνα. Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος κατά πλειοψηφία.

Την απόφαση αυτή έλαβε με την έκδοση αμετάκλητου βουλεύματος το πενταμελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Αντίθετα, το Δικαστικό Συμβούλιο -και στην εκπνοή της παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου που χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση και άλλων μελών του Συμβουλίου- αποφάσισε να μην παραπεμφθούν σε δίκη οι δύο στενοί συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη, επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην παραπεμφθούν σε δίκη οι εκδότες Κώστας Βαξεβάνης και Ιωάννης Φιλιππάκης, καθώς και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας.

Υπενθυμίζεται ότι η αντεισαγγελέας Ελένη Μετσοβίτου- Φουρλή στην πολυσέλιδη πρόταση (που αριθμούσε 365 σελίδες) που υπέβαλε στο Δικαστικό Συμβούλιο ανέφερε χαρακτηριστικά για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο:

«Εκμεταλλευόμενος καταχρηστικά όχι μόνο την πολιτική του θέση ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και τις παλαιότερες θέσεις, στις οποίες είχε υπηρετήσει, ως Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σε χρόνο που συνυπηρετούσε ως υφισταμένη του η κατηγορουμένη Τουλουπάκη και στην ΕΥΠ, θέσεις που του προσέδιδαν το ανάλογο κύρος, αξιοπιστία και εμπειρία και εμπνέοντάς σε αυτούς, ως πρώην συνάδελφός τους, ανάλογη εμπιστοσύνη.

»Με τον τρόπο αυτό και αφού προηγουμένως τον ενημέρωναν οι συγκατηγορούμενοι του εισαγγελείς διαφθοράς για την εξέλιξη της υπόθεσης, αυτός με πειθώ, επαναλαμβανόμενες προτροπές, συνεχείς παρεμβάσεις και καθοδήγηση αποσκοπούσε στο να κατευθύνει και να επηρεάζει την υπηρεσιακή τους συμπεριφορά και τις ενέργειές τους, ενθαρρύνοντας αυτούς στη συστηματική παραβίαση πρωταρχικών δικονομικών και δεοντολογικών κανόνων, που διέπουν την διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

»Ανεξάρτητα βέβαια από τους ευνόητους λόγους και επιδιώξεις που ο ίδιος προσωπικά αποσκοπούσε και απέβλεπε, οι συγκατηγορούμενοι του εισαγγελείς όφειλαν να επιδείξουν ιδιαίτερα αυξημένη επιφύλαξη και απεριόριστη προσοχή, έναντι οιουδήποτε, προτάσσοντας το υπηρεσιακό καθήκον και την δικαστική τους συνείδηση, στοιχεία που αποτελούν τον γνώμονα και τον ακρογωνιαίο λίθο της υπηρεσιακής καθαρότητας κάθε εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού.»

* Μετά την αρχική δημοσίευση της παρούσας είδησης έγινε γνωστό ότι παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη ΔΕΝ αφορά στην υπόθεση Novartis. Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έγινε με την κατηγορία του ηθικού αυτουργού σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την Ελένη Τουλουπάκη, που αφορά στην παράλειψη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα , διαβίβασης, στη Βουλή της μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και το τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με τη μη σύννομη τιμολόγηση φαρμάκων για το έτος 2015.

Ανατροπή στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη – Δεν θα δικαστούν για τη Novartis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ