ΕΛΛΑΔΑ

Στη μάχη των δασικών πυρκαγιών 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες - Έφτασαν οι πρώτοι 28 Ρουμάνοι

Στη μάχη των δασικών πυρκαγιών 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες - Έφτασαν οι πρώτοι 28 Ρουμάνοι
Έφτασε οδικώς στην Αθήνα η πρώτη αποστολή Ευρωπαίων πυροσβεστών από την Ρουμανία φέρνοντας μαζί τους τα δικά τους οχήματα ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ρίχνονται σχεδόν 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου. Ήδη έφτασαν στη χώρα μας οι πρώτοι 28 από τη Ρουμανία με δικά τους οχήματα.

Πυροσβέστες κυρίως νεαρής ηλικίας, έως 30 ετών, από 6 χώρες και συγκεκριμένα την Βουλγαρία, την Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία θα έχουν ως έδρα τους την Αθήνα, την Λάρισα και την Τρίπολη για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών τόσο με πεζοπόρα όσο και με μηχανοκίνητα τμήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των Ρουμάνων, των Γάλλων και των Βουλγάρων θα αποτελείται από μηχανοκίνητα τμήματα με δικά τους οχήματα ενώ των Γερμανών, των Φιλανδών και των Νορβηγών θα είναι πεζοπόρα τμήματα που θα φέρουν δικές τους αντλίες και δικούς τους σωλήνες που θα τους προσαρμόζουν στα ελληνικά αυτοκίνητα για να μπορούν να επιχειρήσουν.

Μάλιστα η αποστολή από την Νορβηγία θα φέρει μαζί της και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιπυραγός και συντονιστής Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών, Βασίλης Μπίκας, οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα έχουν πάντα μαζί τους έναν Έλληνα αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ αυτών και των Ελλήνων Πυροσβεστών. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα θα υπάρχουν 3 αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι, ενώ σε Τρίπολη και Λάρισα, ένας έως δύο.

«Σε περίπτωση δηλαδή που υπάρξει ένα συμβάν και δοθεί εντολή να μεταβούν και να συνεπιχειρήσουν θα έχουν πάντοτε μαζί τους έναν Έλληνα αξιωματικό. Πρώτα θα πηγαίνουν οι Έλληνες πυροσβέστες και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν εκείνοι σαν δεύτερη ανταπόκριση για να επιχειρήσουν όλοι μαζί, πάντα μαζί με Έλληνες πυροσβέστες στο πεδίο και με Έλληνα αξιωματικό», τονίζει ο κ. Μπίκας.

Έφτασαν οι πρώτοι ξένοι πυροσβέστες

Αναλυτικότερα από, χθες 1η Ιουλίου, έφτασε οδικώς στην Αθήνα η πρώτη αποστολή Ευρωπαίων πυροσβεστών από την Ρουμανία φέρνοντας μαζί τους τα δικά τους οχήματα.

Η αποστολή των Ρουμάνων αριθμεί 28 άτομα με 5 επιχειρησιακά οχήματα και θα εγκατασταθεί μέχρι 31 Ιουλίου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες θα αλλάξουν μία φορά βάρδια καθώς στις 15 Ιουλίου θα τους αντικαταστήσουν 28 άλλοι συνάδελφοι τους από την Ρουμανία, που θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την 31η Ιουλίου. Από 1η Αυγούστου θα αναλάβουν δράση 25 Γάλλοι πυροσβέστες (μηχανοκίνητα τμήματα) με 4 επιχειρησιακά οχήματα και 3 βοηθητικά που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα έως το τέλος του μήνα. Μάλιστα, στην αποστολή των Γάλλων αναμένεται να είναι και πυροσβέστες που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δασικές πυρκαγιές στην Κορσική.

Παράλληλα, ήδη βρίσκεται στη Λάρισα η αποστολή από την Βουλγαρία, η οποία αριθμεί 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα και από σήμερα έως και την 31η Ιουλίου θα είναι σε θέση να συνεπιχειρήσει μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες. Επιπλέον, στις 15 ή στις 16 Ιουλίου αναμένεται να εγκατασταθεί στην Τρίπολη το πεζοπόρο τμήμα από την Γερμανία που θα αποτελείται από 16 άτομα και θα παραμείνει εκεί μέχρι την 31η Ιουλίου. Στην συνέχεια θα αντικατασταθούν από 14 Νορβηγούς συναδέλφους τους, ενώ στις 2 Αυγούστου θα εγκατασταθούν στην Τρίπολη και 24 πυροσβέστες από την Φινλανδία. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι Νορβηγοί και οι Φινλανδοί θα αλλάξουν μία φορά βάρδια, καθώς θα αντικατασταθούν από 14 και 24 συναδέλφους τους αντίστοιχα.

Από 6 χώρες η συνδρομή στην πυροπροστασία

Το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυυροσβεστών (pre-positioning pilot project) ξεκίνησε φέτος και υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Για πρώτη φορά η χώρα θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από 6 ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να συνδράμουν στην πυροπροστασία της Ελλάδας και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Επιπλέον μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα για πιο άμεση παρέμβαση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των πυρκαγιών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων.

«Η εγκατάσταση Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειρίας και πυροσβεστικών τακτικών, ενισχύοντας ταυτόχρονα το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών οι οποίοι βρίσκονται από το πρώτο λεπτό στο πεδίο, μαχόμενοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος της Πατρίδας μας. Στην εικοσάχρονη ιστορία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς έως τώρα ενισχύθηκε 16 φορές ενώ προσέφερε την βοήθεια της στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας 45. Στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης απαντάμε με συνεργασία και αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιπυραγός και συντονιστής Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών, Βασίλης Μπίκας.

Η προετοιμασία των ευρωπαίων πυροσβεστών ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα καθώς 9 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Φινλανδίας συμμετείχαν σε δια ζώσης εκπαίδευση που ανέλαβαν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ 4 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Γερμανίας της Νορβηγίας παρακολούθησαν την εκπαίδευση διαδικτυακά. Οι επικεφαλής των αποστολών ενημερώθηκαν για το σύστημα οργάνωσης και ανταπόκρισης του Πυροσβεστικού Σώματος στις δασικές πυρκαγιές με σκοπό την εξοικείωσή τους και την προσαρμογή τους στο ελληνικό πυροσβεστικό περιβάλλον, ενώ επισκέφθηκαν και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στην Μαγούλα Αττικής, σε εικονικό συμβάν για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στην Αττική, κατά τη διάρκεια του οποίου συνεπιχείρησαν μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) καθώς και πεζοπόρο τμήμα από την νεοσύστατη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), της Αττικής. Στην επίδειξη έλαβε μέρος και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Αgusta Bell, το οποίο πραγματοποίησε ρίψεις νερού, προς ενίσχυση του έργου των επίγειων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι σήμερα Σάββατο, 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, στην Πυροσβεστική Ακαδημία, για την αποστολή των Ρουμάνων πυροσβεστών που έφτασαν χθες στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ