ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Καλπάζουν» τα κρούσματα, έκτακτη ενημέρωση σήμερα από τον ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: «Καλπάζουν» τα κρούσματα, έκτακτη ενημέρωση σήμερα από τον ΕΟΔΥ
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων από κορωνοϊό παραμένει αυξημένος στην Ελλάδα, σήμερα, Δευτέρα επιστρέφει η ενημέρωση στον ΕΟΔΥ

Σήμερα, Δευτέρα στις 10:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Αγράφων 3-5, Μαρούσι), ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την πανδημία COVID-19 από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – προληπτικής ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρη Παρασκευή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον δείκτη θετικότητας που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η αύξηση του ιικού φορτίου και οι χιλιάδες επαναλοιμώξεις που καταγράφονται καθημερινά έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε δυσοίωνες εκτιμήσεις.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για μέτρα

Πολλοί, προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «εκτόξευσης» των κρουσμάτων στις 25.000 και προτείνουν την επαναφορά μέτρων προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε μέρη με πολλούς συγκεντρωμένους.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο CNN Greece για 25.000 κρούσματα την ημέρα έως τα μέσα Ιουλίου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, ο ΕΟΔΥ έσπευσε να ανακοινώσει έκτακτη ενημέρωση για την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου.

Μετά από αρκετούς συναδέλφους του, και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας, προκειμένου να περιοριστεί η έκρηξη κρουσμάτων.

Ο ίδιος παράλληλα, μιλώντας στο OPEN έκανε λόγο για έβδομο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον ερχόμενο χειμώνα το οποίο θα είναι σαφώς χειρότερο από το έκτο.

«Βλέπω ένα έβδομο κύμα όπως ακριβώς το ζήσαμε και στις προηγούμενες χρονιές. Δηλαδή το έκτο αυτό κύμα λόγω και των καλοκαιρινών μηνών δεν πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει τέτοιο σημαντικό πρόβλημα πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, θα έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων αλλά όχι σε τέτοιο πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως το έβδομο κύμα του φθινόπωρου και του χειμώνα θα ειναι πολύ πιο άσχημο», σημείωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ τάσσεται υπέρ της τέταρτης δόσης και μάλιστα σε όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα κρούσματα υπάρχουν γιατί αφενός επικράτησε η μετάλλαξη Όμικρον 4 και Όμικρον 5 και αφετέρου γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγινε η τρίτη δόση του εμβολίου και η ανοσία έχει μειωθεί».

Ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ακόμη ότι καλύτερα να έχουμε κρούσματα από το να έχουμε διασωληνωμένους και νεκρούς.

«Άρα η δικιά μου άποψη είναι όσοι περισσότεροι Έλληνες πάνω από τα 30 να κάνουν την τέταρτη δόση, αυτό μόνο καλό θα κάνει και καμία επιπλοκή δεν έχει».

Το πιο εξελιγμένο εμβόλιο θα έρθει τον Οκτώβριο και σε μεγάλες ποσότητες ώστε να επαρκή για όλους τους Έλληνες. Αυτός που θα κάνει τώρα την τέταρτη δόση, δεν θα του απαγορευτεί να κάνει την πέμπτη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κορωνοϊός: 11.629 νέα κρούσματα και 2.197 επαναλοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο

Σημειώνεται πως Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.629, σύμφωνα με την ενημέρωση της Κυριακής.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.719.839 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48,6% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.197 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 179.876 (4,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.302 θάνατοι.

Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (63.3% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 90,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 39 (39,8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (60,2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.735 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 265 (ημερήσια μεταβολή -12.25%). Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ