ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: Αύξηση έως 120% στο ιικό φορτίο - Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: Αύξηση έως 120% στο ιικό φορτίο - Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό
«Eτοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού και της γρίπης» λέει ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ - Φωτογραφία αρχείου

«Η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνά το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο», σύμφωνα με τον καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό», ενώ όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων είπε ότι αυτή οφείλεται «σε δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα τον ξεπεράσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν», σημείωσε και κατέληξε πως, «ετοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού και της γρίπης», υπογραμμίζοντας ότι, το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα χειρότερα και όχι από τη μετάδοση του ιού.

Έκτακτη ενημέρωση σήμερα από τον ΕΟΔΥ

Σήμερα, Δευτέρα στις 10:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Αγράφων 3-5, Μαρούσι), ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την πανδημία COVID-19 από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – προληπτικής ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρη Παρασκευή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον δείκτη θετικότητας που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η αύξηση του ιικού φορτίου και οι χιλιάδες επαναλοιμώξεις που καταγράφονται καθημερινά έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε δυσοίωνες εκτιμήσεις.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για μέτρα

Πολλοί, προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «εκτόξευσης» των κρουσμάτων στις 25.000 και προτείνουν την επαναφορά μέτρων προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε μέρη με πολλούς συγκεντρωμένους.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο CNN Greece για 25.000 κρούσματα την ημέρα έως τα μέσα Ιουλίου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, ο ΕΟΔΥ έσπευσε να ανακοινώσει έκτακτη ενημέρωση για την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου.

Μετά από αρκετούς συναδέλφους του, και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας, προκειμένου να περιοριστεί η έκρηξη κρουσμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ