ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Σχηματάρι: Καλύτερη η εικόνα - Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έμειναν μόνοι τους

Φωτιά στο Σχηματάρι: Καλύτερη η εικόνα - Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έμειναν μόνοι τους
Από τη φωτιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές CNN Greece

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε χαμηλή βλάστηση στο Σχηματάρι, με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο για την επιχείρηση κατάσβεσης. Αρκετές είναι ωστόσο, οι καταγγελίες των κατοίκων, οι οποίοι λένε ότι προσπαθούσαν μόνοι τους με τα λάστιχα, να σβήσουν τις φλόγες, αφού δεν πήγε κανένα πυροσβεστικό. 

Με τα λάστιχα, οι πολίτες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και να περισώσουν τις περιουσίες τους. Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι υλικές ζημιές, με αυτοκίνητα να καίγονται ολοσχερώς, καθώς και μια βάρκα.

«Μόνος μου, το λάστιχο ακόμα τρέχει, η πυροσβεστική δεν φάνηκε. Κάηκε το αυτοκίνητό μου, η βάρκα μου», είπε ο απεγνωσμένος ιδιοκτήτης.

«Μόνοι μας τη σβήσαμε τη φωτιά, δεν ήρθε ούτε πυροσβεστικό, ένα πυροσβεστικό ήρθε μετά και έσβησε μια φωτιά εδώ κάτω, όπου κάηκε ένα αμάξι και μια βάρκα. Τι να κάνουμε; Να καούν τα σπίτια μας;», αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος.

«(Η φωτιά έκαιγε) πίσω ακριβώς από το σπίτι μου, στα 2,5 μέτρα. Για ποιο λόγο. Μιάμιση ώρα ήμουν μόνος μου, δεν ήταν κανένας άλλος. Εγώ και οι υπόλοιποι εδώ πέρα. Την ώρα που έγινε αυτό το σκηνικό με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου και μου λέει έλα σπίτι καιγόμαστε. Δόξα τω Θεώ δεν έχει γίνει κάτι».

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, οι κάτοικοι με τσάπες στα χέρια προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα μιας κλειδωμένης αποθήκης, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά.

Νωρίτερα οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Αγίου Γεωργίου, στο Δήλεσι.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν ενισχυμένες και στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 17 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρων.

Παράλληλα, οι πολίτες της περιοχής έλαβαν και μήνυμα από το 122 να αποφύγουν τις μετακινήσεις:

Οι φλόγες φαίνεται πως επεκτάθηκαν γρήγορα, ενώ στην περιοχή πνέουν και άνεμοι που δυσχαιρένουν το έργο της κατάσβεσης.

Δείτε πρώτες εικόνες από το σημείο:

Σε συναγερμό πέντε περιφέρειες για πυρκαγιές

Σημειώνεται πως πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, σε πέντε περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προσοχή χρειάζεται σε:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Στις ανωτέρω περιοχές θα συνεχιστούν οι αυξημένες περιπολίες και ήδη εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ