ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολη νύχτα στη Φωκίδα: Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα, εκκενώθηκε η βόρεια πλευρά της Ιτέας

Δύσκολη νύχτα στη Φωκίδα: Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα, εκκενώθηκε η βόρεια πλευρά της Ιτέας
Τρία ανεξέλεγκτα μέτωπα κατακαίνε πυκνή δασική έκταση στο νομό Φωκίδας. INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Ολονύχτια δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στην Άμφισσα.

Ώρα 23:10: Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα μέτωπα της πυρκαγιάς που ξέσπασε από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στη Φωκίδα. Το CNN Greece επικοινώνησε λίγο μετά τις 23:00 με το δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τρεις περιοχές και συγκεκριμένα για το Σερνικάκι, την περιοχή του Προφήτη Ηλία και την Ιτέα.

«Υπάρχουν, ωστόσο, αναζωπυρώσεις, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», υπογράμμισε, εξάλλου, ο κ. Ταγκαλής.

«Το πρόβλημα έχει πλέον μεταφερθεί στην ημιορεινή περιοχή της βόρειας Ιτέας. Το μέτωπο, βέβαια, είναι μεγάλο και με χαμηλή βλάστηση. Η εκτίμησή μας, όμως είναι ότι τελικά δεν θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο θέμα. Ελπίζουμε ότι, με τις εναέριες ρίψεις που θα γίνουν με το πρώτο φως της ημέρας, η φωτιά θα κατασβεσθεί πλήρως», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Δελφών επισήμανε πως οι άνεμοι έχουν κοπάσει ελαφρώς και πως αυτό είναι ένα αισιόδοξο σημάδι για την εξέλιξη της φωτιάς.

«Παρόλα αυτά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εμπλεκόμενες Αρχές (Πολιτική Προστασία, ΕΛ.ΑΣ. κλπ.) παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα στην περιοχή», κατέληξε ο κ. Ταγκαλής.

Ώρα 22:20: Σύμφωνα με πληροφορίες από το fokidanews.gr, oλοκληρώθηκε η εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας, με τη συνδρομή ανδρών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της δημοτικής Αρχής, η οποία ναύλωσε λεωφορεία για όσους κατοίκους επιθυμούν να διανευκτερεύσουν σε ξενοδοχεία των Δελφών.

Πηγή: fokidanews.gr

Το πράσινο φως για την εκκένωση της Βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, έδωσε νωρίρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και απομάκρυναν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε απειλητικά περιοχή με βοσκοτόπια και εργοστάσια.

Αντίθετα, και παρά τις σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν εκκενώθηκε το Σερνικάκι, όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, όσο και ο Αντιδήμαρχος Άμφισσας, Νίκος Λουπάκος.

Πηγή: Fokidanews.gr



Ενεργοποίηση του 112

Στις 20:07, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

«Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας», δήλωσε ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής.

Μάχη με τις φλόγες σε τρία μεγάλα μέτωπα με ισχυρούς ανέμους

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην 'Αμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Εκκένωση της μονής Προφήτη Ηλία στην Άμφισσα

Εξαιτίας της πυρκαγιάς στον ελαιώνα της Άμφισσας σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα orafok.gr αποφασίστηκε να εκκενωθεί η μονή Προφήτη Ηλία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δε βοηθούν να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Εξάλλου η ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης του υποσταθμου στο Σερνικακι με αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας των αντλιοστασιων υδροδότησης. Αργότερα το απόγευμα, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες και τα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι.

Όμως οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Αντιπεριφερειάρχης: «Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση»

Νωρίτερα, ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δελμούζος την κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Άμφισσα.

Ήδη η φωτιά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη «ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς τον Προφήτη Ηλία και το δεύτερο προς την Ιτέα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους».

Η φωτιά βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον ελαιώνα τον οποίο και καίει από την ώρα που εκδηλώθηκε.

Από πολύ νωρίς μετακινήθηκαν στην περιοχή περισσότεροι από 50 άνδρες της πυροσβεστικής με 15 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην μάχη μετέχουν 3 πεζοπόρα τμήματα και 5 αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν τις φλόγες μέσα στα ελαιοπερίβολα προσπαθώντας να σώσουν τα κτήματα τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Αράχωβας-'Αμφισσας έχει διακοπεί στο ύψος του Χρυσού, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε πριν 3 ώρες περίπου από το Σερνικάκι της Φωκίδας σε αγροτική έκταση και επεκτάθηκε μέσα στον ελαιώνα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένη περιοχή και εγκαταστάσεις.

Η φωτιά στην Αχαΐα

Χωρίς ενεργό μέτωπο βρέθηκε σχεδόν μετά από ένα και πλέον εικοσιτετράωρο η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι στην περιοχή Πόρτες στην Ηλεία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το βράδυ της Δευτέρας, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, ωστόσο ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, παρατείνει την παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή. Εξάλλου, η μορφολογία του εδάφους και το υψηλό θερμικό μπορεί ανα πάσα στιγμή να πυροδοτήσει νέες εστίες.

«Η εικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια', στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα , ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Επίσης, ο αντιπεριφρειάρχης ανέφερε ότι «και για αύριο Τρίτη προβλέπονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την Ηλεία, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται στην υψηλή και πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών».

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: Ελεγχόμενη η πυρκαγιά – Ολονύχτια μάχη

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηλείας εμφανίστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, επεσήμανε πως από το απόγευμα η κατάσταση είναι συνεχώς καλύτερη, με τους ανέμους να έχουν «πέσει» και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Ανησυχούμε ωστόσο για τα «καντηλάκια» που υπάρχουν διάσπαρτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μέτωπα που εστιάζουμε, στην Βάλμη και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Κυριακής και το άλλο στα ανατολικά στην περιοχή της Απιδούλας», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τόνισε πως η μάχη θα είναι δύσκολη κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαμηνύοντας πως τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι υδροφόρες της περιφέρειας και τα μηχανήματα έργου, μαζί με εθελοντές κατοίκους της Ηλείας θα είναι σε επιφυλακή και θα επιχειρούν ακόμη και στην πιο μικρή εστία που σιγοκαίει.

Μάχη να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο

Η πυρκαγιά που πέρασε από την Αχαΐα στη γειτονική περιφερειακή ενότητα απειλεί τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας, ενώ ανακόπηκε το μέτωπο στο χωριό Βάλμη Ηλείας.

Περισσότεροι από 195 πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα έδιναν από χθες Κυριακή σκληρή μάχη προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Εξάλλου την Κυριακή με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, (4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό), ενώ σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η περιφερειακή ενότητα Ηλείας βρισκόταν και τη Δευτέρα στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς, που βρισκόταν κοντά στις κοινότητες, Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα, Λάττα και άλλες γειτονικές περιοχές, ώστε να μην απειληθούν σπίτια. Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, δόθηκε αρχικά εντολή για προληπτική απομάκρυνση από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους κατοίκους στα χωριά Βάλμη και Αγραπιδοχώρι.

Μήνυμα εστάλη τη δευτέρα και σε όλους όσοι βρίσκονται στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στην Δαλαμπουρέικα Ηλείας να εκκενώσουν άμεσα προς το Αγραπιδοχώρι λόγω δασικής πυρκαγιάς σε εξέλιξη.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στην Δαλαμπουρέικα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αγραπιδοχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ