ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η «μάχη» πυρόσβεσης: Καλύτερη η εικόνα στη Φωκίδα, χωρίς ενεργό μέτωπο στο Κρανίδι

Συνεχίζεται η «μάχη» πυρόσβεσης: Καλύτερη η εικόνα στη Φωκίδα, χωρίς ενεργό μέτωπο στο Κρανίδι
Εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Ιτέα CNN Greece

Καλύτερη είναι πλέον είναι η εικόνα με τη φωτιά στην Ιτέα της Φωκίδας, με την Πυροσβεστική να συνεχίζει, ωστόσο, να δίνει μάχη, ενώ στο Κρανίδι της Αργολίδας δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική στην Ιτέα η πυρκαγιά είναι σε ύφεση και εκφράζεται αισιοδοξία ότι τις επόμενες ώρες θα περιοριστεί και θα τεθεί υπό έλεγχο.

Στην περιοχή βρίσκονται 140 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρου, 43 οχήματα, ενώ επιχειρούν ακόμα 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Δείτε εικόνες του CNN Greece από το σημείο:

Μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

«Τη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων» ανέφερε το πρωί αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά».

Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Μάχη» για να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά

Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Χωρίς ενεργό μέτωπο στο Κρανίδι Αργολίδας – Ζημιές σε ξενοδοχείο και κατοικίες

Σε ό,τι αφορά το Κρανίδι Αργολίδας, οι φλόγες είναι σε ύφεση και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ έχουν αποχωρήσει τα εναέρια μέσα.

Στο σημείο παραμένουν 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.

Όπως αναφέρε νωρίς το πρωί δήμαρχος Ερμιονίδας, οι ένοικοι της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην παραλία μεταφέρθηκαν, μέσω θαλάσσης, σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από την πυρκαγιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, τουλάχιστον 15 τουριστικές κατοικίες.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από το ξενοδοχείο Amanzoe:

52 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ξέσπασαν 52 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο «4» σήμερα, Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για σήμερα Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο &και Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία και Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ