ΕΛΛΑΔΑ

Βόλος: Δεν προκύπτουν εκδορές, χτύπημα στο κεφάλι και ηλεκτροπληξία για την 14χρονη Ελένη

Βόλος: Δεν προκύπτουν εκδορές, χτύπημα στο κεφάλι και ηλεκτροπληξία για την 14χρονη Ελένη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Βόλου για τον θανάσιμο τραυματισμό στη μπανιέρα της 14χρονης Ελένης ΑΠΕ - ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Βόλου, που διατάχτηκε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε η 14χρονη Ελένη στη μπανιέρα του σπιτιού της και την περασμένη εβδομάδα έχασε τη «μάχη» μετά από έξι μήνες νοσηλείας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Με τον θάνατό της, τα δεδομένα αλλάζουν και ο φάκελος της υπόθεσης ανοίγει ξανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη εκδορών στο πρόσωπο και στο λαιμό, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, ούτε και το γεγονός ότι υπέστη ηλεκτροπληξία, όπως υποστήριξαν οι συγγενείς της όταν τη μετέφεραν στο νοσοκομείο, ούτε εντόπισαν και ιδιαίτερα ευρήματα στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο θάνατος προήλθε από ανακοπή καρδιάς, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει η ιατροδικαστική έκθεση που αναμένει η Εισαγγελία, ώστε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Χωρίς αναπνοή και σφυγμό

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αυτοκίνητο στις 4 Ιανουαρίου 2022, στις 3.45 τα ξημερώματα και οι συγγενείς της (η μητέρα και ο παππούς της) δήλωσαν ότι τη βρήκαν πεσμένη στη μπανιέρα του σπιτιού της, ήταν μούσκεμα και όταν προσπάθησαν να τη σηκώσουν τους «χτύπησε» το ρεύμα.

Όπως όλα έδειξαν η ανήλικη φέρεται να είχε μελανιάσει από ανακοπή καρδιάς ενώ όταν έφτασε στο νοσοκομείο δεν είχε αναπνοή και σφυγμό. Κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης το κορίτσι υπέστη βροχοσπασμό με αποτέλεσμα οι γιατροί να τη διασωληνώσουν ενώ στη συνέχεια έγινε η διακομιδή της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έκθεση των γιατρών του νοσοκομείου, δεν αναφέρεται σε άλλα σημάδια (εκδορές ή μελανιές) στο πρόσωπο και στο λαιμό, ούτε για χτύπημα στο κεφάλι.

Τα δύο πρόσωπα που ήταν κοντά της, η μητέρα και ο παππούς της 14χρονης, είπαν τόσο στο νοσοκομείο όσο και στις καταθέσεις, ότι ενώ βρισκόταν στο σπίτι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο από το μπάνιο. Αμέσως έσπευσαν στο χώρο και είδαν την ανήλικη πεσμένη στην ντουσιέρα.

Δεν ήταν ηλεκτροδοτούμενο

Στις 7 Ιανουαρίου ξεκίνησε η αστυνομική προανάκριση, με βάση την αναφορά για ηλεκτροπληξία και στο σπίτι εκτός από την Αστυνομία πήγε και συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, που διαπίστωσε ότι γινόταν ρευματοκλοπή για να ηλεκτροδοτηθεί το σπίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr το πόρισμα του ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαιώνει ότι γυμνό καλώδιο από την κολώνα της ΔΕΗ βρισκόταν στο δρόμο για να φτάσει στο σπίτι (περνούσε από το μπάνιο), που ήταν μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, δεν διέθετε ρολόι της ΔΕΗ. Ακόμη επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση έγινε με ακατάλληλο τρόπο και θέτει σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας τους διαμένοντες στο σπίτι.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Η κατάθεση της μητέρας και του παππού της 14χρονης δόθηκε στο τέλος Μαρτίου, οπότε και επέστρεψαν από το Ιπποκράτειο όπου βρισκόταν στο πλευρό της Ελένης.

Σύμφωνα με τους συγγενείς, μιλούσαν στο κορίτσι, που τους άκουγε και δάκρυζε, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.

Με την προκαταρκτική να βρίσκεται σε εξέλιξη, διερευνάται η έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και διερευνώνται οι ακριβείς συνθήκες τραυματισμού της και αναμένεται να διερευνηθούν και οι συνθήκες θανάτου της.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί να ληφθούν καταθέσεις και των γιατρών. Ήδη ζητήθηκε από την Αστυνομία να διαβιβάσει ξανά τη δικογραφία στην Εισαγγελία. Πιθανότατα να κληθεί να καταθέσει ξανά ο παππούς.
Τέλος, αναμένεται να ζητηθεί και να σταλεί η ιατροδικαστική έκθεση από το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ώστε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Η έκθεση των γιατρών στις 4 Μαΐου

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής είχε ζητηθεί από το Ιπποκράτειο βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας της 14χρονης, που υπογράφηκε στις 4 Μαΐου, περίοδος που η ανήλικη νοσηλευόταν ακόμη και έφτασε στην Εισαγγελία μέσα στον Ιούνιο.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι γιατροί είχαν διαγνώσει εκτεταμένο οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του εγκεφάλου, που ενδεχομένως οφείλεται σε αγγειακό παράγοντα που οφείλεται στην ανακοπή, μάλιστα μέρες αφότου σταμάτησε η αιμορραγία και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.

Επίσης αναφέρεται ότι δεν βρέθηκε σημείο εισόδου και εξόδου στο σώμα ηλεκτρικού ρεύματος. Στην βεβαίωση, τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις ιατρικές ενέργειες που έγιναν δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα ευρήματα στον εγκέφαλο, εκτός από το οίδημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ