ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή η τροπολογία για την ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης

Στη Βουλή η τροπολογία για την ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες Pixabay

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για το ψηφιακό πορτοφόλι.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων (αποθήκευση στοιχείων που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και στην άδεια οδήγησης οχήματος), με σκοπό την ταυτοποίησή τους στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπει σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store, η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα έχουν ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Επίσης, δεν θα μπορεί να την «στείλει» κάποιος πολίτης με email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, καθώς πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο.

Επίσης, δεν έχει σημασία αν ο πολίτης έχει παλιάς ή νέας μορφής δίπλωμα οδήγησης καθώς όλα τα στοιχεία υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στο υπουργείο Μεταφορών.

Σημειωτέον πως η υλοποίηση της ψηφιακής ταυτότητας δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία για τις νέες (φυσικές) αστυνομικές ταυτότητες, οι οποίες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει καθυστερήσει καθώς λόγω των ενστάσεων των υποψηφίων, η διαδικασία έχει «παγώσει» και περιμένει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε πως το απόγευμα της 27ης Ιουλίου η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα είναι γεγονός.

«Αυτός είναι ο προγραμματισμός και ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί απολύτως» σημείωσε στο OT FORUM 2 – Meta Living.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι προς το παρόν «ξεκινάμε με την ταυτότητα και το δίπλωμα που είναι εθνικά έγγραφα, γιατί το διαβατήριο είναι διεθνές έγγραφο και κατ’ επέκταση η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη».

Άλλωστε «δεν μας τιμά η ταυτότητα που έχουμε» είπε, προσθέτοντας ότι είναι από τις χειρότερες της Ευρώπης αισθητικά και λειτουργικά.

«Όμως και δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπολείπεται και σε θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, ερωτηθείς σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ