ΕΛΛΑΔΑ

Αναβολή στην υπόθεση έκδοσης στην Κροατία του 59χρονου Σέρβου που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Αναβολή στην υπόθεση έκδοσης στην Κροατία του 59χρονου Σέρβου που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου
Η Κροατία ζητεί την έκδοσή του και για το αίτημα αυτό θα αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα η υπόθεση του 59χρονου Σέρβου, που συνελήφθη στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό ένταλμα των διωκτικών Αρχών της Κροατίας, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου πριν από 31 χρόνια, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην πρώηνΓιουγκοσλαβία.

Ο 59χρονος είχε συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα στους Ευζώνους Κιλκίς καθώς ερχόταν για διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Η Κροατία ζητεί την έκδοσή του και για το αίτημα αυτό θα αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα επ' ακροατηρίου, αλλά τελικώς ανεβλήθη, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε προκειμένου να εξασφαλίσει δικηγόρο, καθώς εμφανίστηκε χωρίς συνήγορο (επικαλούμενος γι' αυτό οικονομική αδυναμία).

Σύμφωνα με τα κροατικά διωκτικά έγγραφα, ο εκζητούμενος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε στρατιωτική μονάδα που κατέστρεψε υποδομές και εκτέλεσε άμαχο πληθυσμό στους κροατικούς οικισμούς Voicin και Hum (την περίοδο από 19/8 έως 14/12 2021), πράξεις τις οποίες ο ίδιος αρνείται. «Συμμετείχα στον πόλεμο, αλλά δεν σκότωσα κανένα» είπε στους δικαστές του Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι εάν εκδοθεί στην Κροατία δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

Μέχρι να συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο παραμένει υπό κράτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ