ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας σε Θεοδωρικάκο: Οι εκπτώσεις στις ποινές είναι ευθύνη της πολιτείας

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας σε Θεοδωρικάκο: Οι εκπτώσεις στις ποινές είναι ευθύνη της πολιτείας
Τι απαντούν οι εισαγγελείς στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Απάντηση σε δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου δίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, ο υπουργός είπε πως οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «αφήνουν ελεύθερους" συλληφθέντες για διάφορα αδικήματα και έτσι αυτοί συνεχίζουν τη δράση τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Οι εισαγγελείς, επισημαίνουν ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης, η επιβολή προσωρινής κράτησης, η καταδίκη και η απόλυση κατάδικων, έχουν ανατεθεί από το σύνταγμα στη δικαστική εξουσία και αποτελούν δικαστική κρίση που υπακούει σε συγκεκριμένες νομοθετικές επιλογές».

«Οι εκπτώσεις στη δικαστικά καθορισμένη χρονική διάρκεια των επιβαλλομένων ποινών, αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας, η οποία μπορεί να επιφέρει μια ουσιώδη μεταστροφή, με την εισαγωγή κριτηρίων και προϋποθέσεων λειτουργίας ενός πρόσφορου συστήματος που θα εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες προστασίας του κοινωνικού συνόλου χωρίς αυτό να ματαιώνει, να περιορίζει ή να αναιρεί την δικαιοδοτική κρίση των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αυτονόητα ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο που ισχύει», σημειώνει.

Σημειώνεται πως ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε στο Mega πως: «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της, ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και αυτό φάνηκε και το προηγούμενο Σάββατο», εκφράζοντας για άλλη μία φορά δημοσίως την ικανοποίησή του για τον τρόπο που αντέδρασαν οι δύο αστυνομικοί αλλά και ολόκληρη η ΕΛ.ΑΣ στη συμπλοκή στα Κάτω Πατήσια.

«Οι αστυνομικοί συλλαμβάνει τους κακοποιούς όμως η Δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε πως από 1 Σεπτέμβρη μέχρι 30 Ιουνίου έχει μειωθεί κατά 30% η εγκληματικότητα, συγκριτικά με την ίδια εποχή πριν την καραντίνα του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ