ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται για 12η φορά το Samos Young Artists Festival

Έρχεται για 12η φορά το Samos Young Artists Festival
Παρουσιάζεται ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που εκτείνεται από το μπαρόκ ρεπερτόριο έως την κλασική και ρομαντική μουσική, τη μουσική δωματίου, τη μουσική φάδο και τη μπόσα νόβα

Φέτος, είκοσι δύο νέοι Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ταξιδεύουν απ’ όλο τον κόσμο και συναντιούνται στη Σάμο, κάνουν πρόβες, ανταλλάσσουν σκέψεις για την μουσική και την ερμηνεία και μοιράζονται τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου Πυθαγορείου.

Για 12η φορά, το Samos Young Artists Festival καλεί μουσικούς στη Σάμο και παρουσιάζει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που εκτείνεται από το μπαρόκ ρεπερτόριο έως την κλασική και ρομαντική μουσική, τη μουσική δωματίου, τη μουσική φάδο και τη μπόσα νόβα.

Η Masha Ilyashov και ο Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, διατηρούν την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ και επιμελούνται ένα πρόγραμμα επτά συναυλιών στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, με θέα τη θάλασσα και τις ακτές της γειτονικής Τουρκίας από τις 7 μέχρι τις 13 Αυγούστου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:

Κυριακή 7 Αυγούστου

Traverssia - H μπόσα νόβα συναντά τη μουσική φάδο

Nani Medeiros, φωνή

João Pita, κιθάρα με επτά χορδές

Rui Poço, πορτογαλική κιθάρα

Δευτέρα 8 Αυγούστου

Σύνολο Odeon

Michael Nodel, βιολί, βιόλα

Louis Vandory, βιόλα, βιολί

Amrei Bohn, βιολοντσέλο

Luisa Wehrmann, βιολί

Valentin Lutter, βιολοντσέλο

Carla Usberti, βιόλα

Έργα των Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, Φραντς Σούμπερτ

Τρίτη 9 Αυγούστου

Masters of Trumpet and Piano

Sergei Nakariakov, τρομπέτα

Maria Meerovitch, πιάνο

Έργα των Β. Α. Μότσαρτ, Ρόμπερτ Σούμαν, Έργουιν Σούλχοφ, Φρεντερίκ Σοπέν, Γκίγια Καντσέλι, Ζαν-Μπατίστ Αρμπάν

Τετάρτη 10 Αυγούστου

Φρεντερίκ Σοπέν – Ωγκύστ Φρανσόμ

Μία φιλία με μουσικούς καρπούς.

Φαίδων Μηλιάδης, βιολί

Φανή Βοβώνη, βιολί

Ηλίας Σδούκος, βιόλα,

Kristína Chalmovská, βιολοντσέλο

Γιάννης Μπαμπαλούκας, κοντραμπάσο

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, πιάνο

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολοντσέλο

Έργα των Ωγκύστ Φρανσόμ και Φρεντερίκ Σοπέν.

Πέμπτη 11 Αυγούστου

Συναυλία μουσικής δωματίου

Φαίδων Μηλιάδης, βιολί

Φανή Βοβώνη, βιολί

Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, βιολί

Ηλίας Σδούκος, βιόλα

Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, βιολοντσέλο

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολοντσέλο

Γιάννης Μπαμπαλούκας, κοντραμπάσο

Έργα των Ρίχαρντ Στράους και Αντονίν Ντβόρζακ.

Παρασκευή 12 Αυγούστου

Συναυλία μπαρόκ μουσικής

Διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Σολίστ: Τάσσης Χριστογιαννόπουλος

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, τσέμπαλο

Φανή Βοβώνη, βιολί

Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, βιολί - μπαρόκ βιολί

Άλκηστις Μισούλη, μπαρόκ βιόλα

Kristína Chalmovská, μπαρόκ βιολοντσέλο

Γιάννης Μπαμπαλούκας, μπαρόκ κοντραμπάσο

Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, φωνή

Κινούμενο γι’ αυτή τη βραδιά ανάμεσα στο δίπολο της λαϊκής και της λόγιας τέχνης, το φεστιβάλ Σάμου κάνει ένα πολύ μικρό αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή λιγότερο από έναν χρόνο πριν έχοντας σημαδέψει με το έργο του τη μουσική της νεότερης Ελλάδας.

Στο ίδιο πνεύμα θα συμπορευθεί μαζί του ενας από τους τον πλέον λαϊκούς συνθέτες του όψιμου μπαρόκ, ο Γκ. Φρ. Χαίντελ.

Σάββατο 13 Αυγούστου

Συναυλία λήξης φεστιβάλ.

Φαίδων Μηλιάδης, βιολί

Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, βιολί

Άλκηστις Μισούλη, βιόλα

Michael Nodel, βιολί,

Louis Vandory, βιολί

Amrei Bohn, βιολοντσέλο

Valentin Lutter, βιολοντσέλο

Carla Usberti, βιόλα

Luisa Wehrmann, βιολί

Γιάννης Μπαμπαλούκας, κοντραμπάσο

Έργα των Φέλιξ Μέντελσον, Νίκου Σκαλκώτα.

Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών (Samos Young Artists Festival) διοργανώνεται στην ελληνική περιφέρεια, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους επισκέπτες του.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ μουσικής του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται από το 2010 ανελλιπώς ενώ το 2018 βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το "Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα".

Μέχρι σήμερα, έχουν συνυπάρξει περισσότεροι από 170 διεθνούς φήμης μουσικοί εδραιώνοντας έτσι τη Σάμο και το φεστιβάλ ως μουσικό προορισμό.

Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, 5 ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Το σύνολο των εσόδων διατίθεται στον πολιτιστικό σύλλογο του Πυθαγορέιου.

H υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική́ παραγωγή́ και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχο του ιδρύματος Schwarz και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού́ της Σάμου.

Info

Samos Young Artists Festival 2022

12 χρόνια

7-13 Αυγούστου 2022

Αρχαίο Θέατρο Πυθαγoρείου, Σάμος

HANDMADE: oι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας

Στο Art Space Pythagorion,Σάμος.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022.

Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης για έργα που είναι χειροποίητα ή βασίζονται στη χειροτεχνία.

Ο όρος «χειροτεχνία» αναφέρεται σε διαδικασίες, ενέργειες, τεχνικές και μορφές δημιουργικότητας που εκτελούνται συνήθως διά χειρός ή με τη χρήση χειροκίνητων συσκευών.

Με την έλευση της βιομηχανικής επανάστασης, την πίεση για παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, όπως και με τη μαζική παραγωγή χαμηλού κόστους, η χειροτεχνία περιθωριοποιήθηκε σταδιακά και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαφανίστηκε εντελώς.

Παραδοσιακές τεχνικές και τεχνογνωσία που υπήρχαν για γενιές εξαλείφθηκαν.

Σήμερα, πολλοί καλλιτέχνες επιστρέφουν στις χειροτεχνικές πρακτικές και σε μεθόδους που ενέχουν δημιουργική υλικότητα.

Ένας λόγος είναι η αυξανόμενη επικράτηση της ψηφιακή κουλτούρας, η κυριαρχία του άυλου, της πληροφορικής, η άνοδος της πνευματικής εργασίας (cognitive labour) στη σύγχρονη ζωή και η περιθωριοποίηση του απτού και του απτικού.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η σύνδεση της χειροτεχνίας κυρίως με τις γυναίκες και την εργατική τάξη, καθώς και με τις μειονότητες - δηλαδή με περιθωριοποιημένες ομάδες που αποκλείστηκαν από τον χώρο της «υψηλής» τέχνης και των ορθόδοξων ή κυρίαρχων ιστορικών αφηγήσεων.

Σήμερα, καθώς αμφισβητείται η υποκείμενη δυναμική εξουσίας, η οποία υπαγόρευε τους κανόνες για ό,τι ανήκει στην «υψηλή τέχνη» και ό,τι όχι, τίθεται σε αμφισβήτηση και η αντίθεση τέχνης-χειροτεχνίας.

Η χειροτεχνία, η οποία κάποτε αποτελούσε ούτως ή άλλως αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής πρακτικής, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ωστόσο, ενώ μεγάλο μέρος των σημερινών καλλιτεχνικών πρακτικών και εκθεσιακών προσεγγίσεων που διερευνούν τη χειροτεχνία εστιάζουν στην υλικότητα, στη μορφή ή στη λαογραφική διάσταση της παράδοσης, η παρούσα έκθεση θα επικεντρωθεί σε έργα που διαθέτουν μια υποκείμενη κοινωνική και πολιτική διάσταση, και θα εξετάσει τις οικονομίες, τα πλαίσια, και τα δίκτυα σχέσεων που βρίσκονται στον πυρήνα των χειροτεχνικών πρακτικών και παραδόσεων.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών που αναβαθμίζουν την πρακτική της χειροτεχνίας και αφηγούνται ιστορίες με κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο.

Θα εξεταστούν επίσης τεχνικές που βασίζονται στη χειροτεχνία και αναπτύχθηκαν στη Σάμο και τις γύρω περιοχές, πολλές από τις οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και σταδιακά φθίνουν.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τόσο Έλληνες όσο και διεθνείς καλλιτέχνες και θα περιλαμβάνει επίσης μια επιλογή έργων από τη συλλογή του ΕΜΣΤ σηματοδοτώντας έτσι μια νέα συνέργεια μεταξύ των δύο φορέων.

Στους καλλιτέχνες περιλαμβάνονται οι εξής: Α: Νίκος Αλεξίου, Bertille Bak, Μαρία Λουΐζου, Jennifer Nelson, Ελένη Μυλωνά, Sphinxes, Maria Varela, Ναταλία Μαντά, μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ