ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο CNN Greece: Απαραίτητο αξεσουάρ η μάσκα – Δύσκολο να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα

Βατόπουλος στο CNN Greece: Απαραίτητο αξεσουάρ η μάσκα – Δύσκολο να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα
Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ - Φωτογραφία αρχείου

Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός και οι εξάρσεις του ήρθαν για να μείνουν αλλά με ηπιότερα συμπτώματα και ενδεχομένως λιγότερους θανάτους, έκανε στο CNN Greece ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο ίδιος προβλέπει ότι θα έχουμε κατά καιρούς επιδημικά κύματα, τα οποία θα υποχωρούν και στη συνέχεια θα παρουσιάζεται πάλι έξαρση των κρουσμάτων.

«Συνεπώς θα έχουμε και άλλα κρούσματα αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι ελαφρότερα και θα έχουμε λιγότερους θανάτους. Οι ασθενείς που έχουν πιο ήπιες παραλλαγές είναι πιο κινητικοί και γι΄αυτό μεταδίδουν την ασθένεια πιο εύκολα. Συνεπώς, ελπίζει κανείς ότι οι παραλλαγές που θα επικρατούν θα είναι λιγότερο βαριές», λέει ο κ. Βατόπουλος.

«Άγνωστο πότε θα τελειώσει η πανδημία»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανοσία που έχει επιτευχθεί ως ένα βαθμό, από τα εμβόλια και τις συνεχείς λοιμώξεις, προκαλούν ήπια συμπτώματα στους περισσότερους ασθενείς, οπότε η αναλογία θανάτων προς τη νόσο, θα είναι μικρότερη.

«Δεν πρόκειται να τελειώσει τώρα η πανδημία. Ελπίζουμε λόγω της ανοσίας να κολλάμε λιγότερο. Σίγουρα το κύμα αυτό της πανδημίας που βιώνουμε τώρα δεν είναι το τελευταίο. Αν προσέξετε, δύο χρόνια τώρα, έχουμε έξι κύματα, άρα κάθε τέσσερις μήνες υπάρχει έξαρση. Δηλαδή, έχουμε τρομερή άνοδο των κρουσμάτων, μετά υποχωρεί ο αριθμός τους για ένα διάστημα κι έπειτα ακολουθεί πάλι άλλο ένα πανδημικό κύμα», προσθέτει ο κ. Βατόπουλος.

Υποστηρίζει ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε θα σταματήσει αυτό. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει απλώς θα εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας γενικότερα, τι μέτρα θα πάρει. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε περιοριστικά μέτρα γιατί αυτά έχουν ένα κόστος στην οικονομία».

Τηλεργασία και αύξηση δρομολογίων

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα στην κοινωνία που θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα όπως μεταξύ άλλων είναι η τηλεργασία, η αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς και η μόνιμη χρήση της μάσκας.

«Οι πολλές αρρώστιες θα προκαλέσουν πολλές απουσίες από τις δουλειές και αυτό είναι ένα πρόβλημα για την οικονομία. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι πρέπει να παρθούν μόνιμα αυστηρά μέτρα από την πολιτεία αλλά να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία δεν θα επηρεάζουν την οικονομία της χώρας. Για παράδειγμα, μπορούν να αυξηθούν τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, να καθιερωθεί η τηλεργασία αλλά και το κυλιόμενο ωράριο. Επίσης, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο εξαερισμός στους εσωτερικούς χώρους εργασίας και να υπάρχει το πιστοποιητικό εξαερισμού», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η μάσκα «πρέπει να είναι ένα συνεχές αξεσουάρ και να τη φοράμε παντού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, οι επιδημίες αυτές είναι συμπτώματα του τρόπου ανάπτυξης της κοινωνίας γενικότερα.

«Μπορεί να έχουμε κι άλλες πανδημίες στο μέλλον, να μην σταματήσει εδώ. Πρέπει να δούμε πιο βαθιά το θέμα. Η εντατική παραγωγή τροφίμων, ο υπερπληθυσμός, η αποψίλωση δασών μέσα στη ζούγκλα, άρα οι ιοί που υπήρχαν μέσα σε αυτήν, εμφανίζονται σε αστικές περιοχές, όπως συνέβη με τον Έμπολα. Ο τρόπος που ζούμε είναι παράμετροι που προκαλούν τέτοιου είδους φαινόμενα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο ειδικός προσθέτει ότι σχεδόν κάθε επιδημία αποκτάει διεθνή παράμετρο και αναφέρεται στο παράδειγμα του Έμπολα:

«Αφού ενώ θεωρητικά ήταν πολύ δύσκολο να διαδοθει, με τα ταξίδια των ανθρώπων αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Όπως ο κορωνοϊός έφτασε μέσα σε μια εβδομάδα σε όλο τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ