ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Καταστροφές σε Σκύρο, Κρήτη, Θεσσαλία - Αγωνία στην Εύβοια

Κακοκαιρία: Καταστροφές σε Σκύρο, Κρήτη, Θεσσαλία - Αγωνία στην Εύβοια
Καταστροφές προκάλεσαν οι έντονες καταιγίδες, τα μπουρίνια και οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο σε μεγάλο μέρος της χώρας INTIME

Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές προκάλεσαν οι έντονες καταιγίδες, τα μπουρίνια και οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στη χώρα. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκαν η Σκύρος, η Κρήτη και η Θεσσαλία, ενώ ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι στην Εύβοια, καθώς οι πυρόπληκτες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο «πέρασμα» των επικίνδυνων φαινομένων τις επόμενες ώρες.

Στη Σκύρο ορμητικοί χείμαρροι χτύπησαν τις περιοχές Πεύκος και Αχερούνες. Δρόμοι και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, οδικές γέφυρες καταστράφηκαν, ενώ επιχείρηση απεγκλωβισμού στήθηκε για τουρίστες στην παραλία του Πεύκου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ΕΡΤ, ο δήμαρχος του νησιού Νικόλαος Μαυρίκος, δύο γέφυρες κατέρρευσαν, ενώ οι δρόμοι και τα σοκάκια μετατράπηκαν σε λίμνες.

Επιχείρηση στήθηκε για αγνοούμενους τουρίστες. Το ευτυχές είναι ότι οι αγνοούμενοι εντοπίστηκαν τρεις ώρες αργότερα, καλά στην υγεία τους.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σκύρου βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν ολόκληρο το βράδυ.

«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ήδη πλήττουν το νησί μας απο χθες βράδυ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες κατόπιν ενημέρωσης απο την Μετεωρολιγική Υπηρεσία. Παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες του Νησιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις καθώς και το μπάνιο στις παραλίες στην διάρκεια των φαινομένων» αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.

Παρόμοια εικόνα και στη Σκιάθο, με την κακοκαιρία να βρίσκει τους τουρίστες στις παραλίες. Φορώντας αδιάβροχα προσπάθησαν να προφυλαχθούν από τη δυνατή βροχή, ενώ πολλοί μαζεύτηκαν κάτω από ομπρέλες και υπόστεγα. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έκαναν ό,τι μπορούσαν για να απομακρύνουν τα νερά από τις εισόδους των επιχειρήσεών τους.

Οχυρώνονται στην Εύβοια

Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί στην Εύβοια και ειδικότερα στις καμένες περιοχές, όπου έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πλημμύρες και καταστροφές.

Οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα θωράκισης για να μην δημιουργήσει προβλήματα το κύμα κακοκαιρίας, αλλά και οι πολίτες λαμβάνουν μέτρα για την «οχύρωση» των σπιτιών τους, προκειμένου να αποφύγουν πλημμύρες.

Live - Πώς κινείται η κακοκαιρία:

Πλημμύρες στην Κρήτη

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το Ρέθυμνο το μεσημέρι του Σαββάτου και η ένταση της βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα, δημιούργησε προβλήματα τόσο στην παλιά πόλη όσο και σε μεγάλο μέρος του οικιστικού ιστού.

Παράλληλα, υπήρξαν διακοπές ρεύματος, οι οποίες όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν. Το κύριο πρόβλημα αφορούσε στον όγκο του νερού, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να απορροφηθεί από το σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων.

Οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα εμπορεύματα τους από τα πεζοδρόμια, ενώ στον δημοτικό κήπο, την ώρα της σφοδρής καταιγίδας, οι υπεύθυνοι οργάνωναν την αποσυναρμολόγηση της έκθεσης για την κρητική διατροφής η οποία έληξε χθες το βράδυ.

Πολλοί δρόμοι και μέσα στην πόλη πλημμύρισαν, ενώ μεγάλες ποσότητες χώματος δημιούργησαν μικρούς χείμαρρους λάσπης σε οικιστικές περιοχές με μεγάλη κλίση, κυρίως στη βόρεια πλευρά της πόλης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν πέρα από λίγες αντλήσεις υδάτων από υπόγειους χώρους και μία κοπή δέντρου που ήταν επικίνδυνο για τους περαστικούς.

Στο επίκεντρο καταιγίδας βρέθηκε αργότερα και η ενδοχώρα του Ηρακλείου και ειδικότερα ο δήμος Βιάννου.

Καταστροφές στη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας το πρωί του Σαββάτου. Έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι χείμαροι, ενώ στον Τύρναβο έριξε χαλάζι, ενώ στο Κιλελέρ ισχυρό μπουρίνι έπληξε την περιοχή το βράδυ της Παρασκευής. Η χαλαζόπτωση έχει προκαλέσει ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες.

Στην παραλία της Λάρισας οι δρόμοι πλημμύρισαν και η κυκλοφορία διεξαγόνταν με μεγάλα προβλήματα.

«Πλήγμα» και στη Θάσο

Εν τω μεταξύ, εικόνες καταστροφής στη Θάσο, καθώς τη νύχτα της Παρασκευής δύο περιοχές του νησιού «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία.

Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί πλημμύρισε δρόμους, σπίτια και ξενοδοχεία ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, παρασύρθηκαν οχήματα από τα ορμητικά νερά.

Ειδικότερα, η κακοκαιρία προκάλεσε ένα επικίνδυνο τροχαίο ατύχημα γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα, όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανασύρουν το όχημα και τον οδηγό με τη χρήση συρματόσκοινων.

Πηγή: KavalaNews

Η Πυροσβεστική ανακοίνωση πως δέχτηκε τουλάχιστον έξι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Πόντος και Λιμενάρια, όπου πλημμύρισε και σούπερ μάρκετ.

thasos1.jpg
KavalaNews

Σάρωσε την Κεντρική Μακεδονία η κακοκαιρία

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το kavalanews, οι κάτοικοι έδωσαν μάχη για να κρατήσουν το νερό μακριά από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Έντονα καιρικά φαινόμενα με καταρρακτώδεις βροχές χτύπησαν άλλωστε από το μεσημέρι της Παρασκευής την Κεντρική Μακεδονία.

Μέχρι τις 7.30 το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τις περισσότερες κλήσεις, τουλάχιστον 160, και επενέβη για 28 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων. Νωρίτερα, έκλεισε η οδός Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν δέντρο έπεσε σε διερχόμενο ΙΧ, στο ύψος του Καυτανζογλείου, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός.

Μπουρίνι στην Αττική

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου μπουρίνι έπληξε πολλές περιοχές της Αττικής -από τα βόρεια έως τα νότια προάστια του λεκανοπεδίου-, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο ουρανός της Αττικής είχε μαυρίσει από νωρίς, ενώ μπόρες σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Βαρυμπόμπη, την Εκάλη, τη Νέα Μάκρη, το Μενίδι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τις πρωινές ώρες της Κυριακής στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ενώ παροδικά αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται για τα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Από το μεσημέρι οι βροχές θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, και γρήγορη βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα .
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις,οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 έως 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά εκ νέου θα αυξηθούν, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά έως 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα βαθμιαία βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βόρεια μέχρι το απόγευμα και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πιθανώς τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ