ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σάμο: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο - Εκκενώνονται οικισμοί

Φωτιά στη Σάμο: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο - Εκκενώνονται οικισμοί
Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική έκταση στο Παλαιοχώρι Δυτικής Σάμου και λόγω των ισχυρών ανέμων έλαβε μεγάλες διαστάσεις INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (φωτογραφία αρχείου)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Σάμο, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών.

Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης, δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Λιμνιώνας και Μακριά Πούντα. Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές στο μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα και σε διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική έκταση στο Παλαιοχώρι Δυτικής Σάμου, ενώ αργότερα έγινε αιτία για την συντριβή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τύπου Μi 8 κατά την οποία σκοτώθηκαν 2 μέλη από το τετραμελές πλήρωμα. Ζωντανός ανασύρθηκε ο πιλότος, ενώ ένα ακόμα μέλος αγνοείται.

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Δύο νεκροί από τη συντριβή - Εικόνες από τη διάσωση του πιλότου

Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Σάμο επιχειρούν 49 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 15 οχήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν τρία αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα, με το ένα εξ αυτών να είναι το μοιραίο Mi 8 που κατέπεσε στη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου και πέρασε από τον Μαραθόκαμπο και τις περιοχές Γκιόκα και της Μακριά Πούντας με κατεύθυνση πλέον, την Παραλία του Λιμνιώνα.

Στις περιοχές αυτές θα δοθεί ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έως το πρωί που θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Έκτακτη συνεδρία της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δυτικής Σάμου

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου στην περιοχή διασταύρωσης Παλαιοχωρίου – Καλλιθέας ΔΕ Μαραθοκάμπου, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ο Δήμος απηύθυνε έκκληση λίγο μετά τις 19:00 να μεταβούν όλα τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας καθώς και οι εθελοντές στο προαναφερόμενο σημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ