ΕΛΛΑΔΑ

Λιγνάδης: Την Πέμπτη αναμένεται η αποφυλάκισή του - Εξασφάλισε τα χρήματα της εγγύησης

Λιγνάδης: Την Πέμπτη αναμένεται η αποφυλάκισή του - Εξασφάλισε τα χρήματα της εγγύησης
Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να αποφυλακιστεί την Πέμπτη αφού σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε τα χρήματα της εγγύησης που είχε ορίσει το δικαστήριο CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιουλίου, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι εξασφάλισε την χρηματική εγγύηση των 30.000 ευρώ που είχε οριστεί για την αποφυλάκισή του.

Ο καταδικασθείς σε κάθειρξη 12 ετών για δύο βιασμούς ανηλίκων, μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι να καταβάλλει τα χρήματα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του στο Εφετείο, όπως αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Ο σκηνοθέτης, είχε περιθώριο να καταβάλλει την εγγύηση έως τις 29 Ιουλίου ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έχει ήδη εξασφαλίσει και θα τα καταβάλλει το μεσημέρι της Πέμπτης.

Mετά την ολοκλήρωση της δίκης του, σε δηλώσεις του ο συνήγορος του ηθοποιού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με βάση τις ψήφους των μελών του ΜΟΔ επί της ενοχής φαίνεται ότι ο εντολέας του «κατά την κρίση των τακτικών δικαστών είναι αθώος».

Είπε επίσης ότι «αποδεικνύεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος και ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως είναι κατασκευασμένη η υπόθεση» .

Από την πλευρά της η εκ των συνηγόρων των θυμάτων για τους βιασμούς των οποίων καταδικάστηκε ο ηθοποιός, Μαρία Κουρτέση δήλωσε πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και συνέστησε ψυχραιμία καθώς εκκρεμεί η έφεση της πολύκροτης υπόθεσης.

Ο έτερος συνήγορος των άλλων δύο καταγγελοντων κ. Γιάννης Βλάχος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικο σκέλος της απόφασης, θέμα που θα κριθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με συνοδεία αστυνομικών η έξοδος του Λιγνάδη από το δικαστήριο

Με τη συνοδεία αστυνομικών, αποχώρησε την Τετάρτη από την δικαστική αίθουσα μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διαβιβάζονται τόσο τα πρακτικά της δίκης όσο και οι μηνύσεις της υπεράσπισης σε βάρος όλων των μηνυτών του Δημήτρη Λιγνάδη και των μαρτύρων.

Με απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ζήτησε ακόμη από την Εισαγγελία να διερευνήσει εάν έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του καταγγέλλοντα Δ.Μ. σε εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε στη δίκη από τον δικηγόρο του.

Ο Δ.Μ. είναι ο άντρας που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη για να υποστηρίξει την καταγγελία του παρά το γεγονός ότι διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του. Τέλος με απόφαση του το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να επιστραφεί στον σκηνοθέτη το κινητό του και το λαπ τοπ του. Ακόμη του αφαίρεσε ομόφωνα το χρόνο της προφυλάκισής του από την ποινή που του επέβαλε.

«Έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε έφεση» είπε στον Δημήτρη Λιγνάδη η πρόεδρος και εκφώνησε το «λύεται η συνεδρίαση».

Ελεύθερος υπό όρους ο σκηνοθέτης - Έντονες αντιδράσεις από το ακροατήριο

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα βρεθεί εκτός φυλακής με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που έκρινε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψηφουσών 2 ενόρκων και μια συνέδρου που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 3 φορές το μήνα και εγγύηση 30.000 ήταν όροι που του επιβλήθηκαν ομοφωνα.

H απόφαση έγινε δεκτή με αντιδράσεις από το ακροατήριο που φώναζε «ντροπή».

Κάθειρξη 12 ετών για δύο υποθέσεις βιασμού

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία 4-3 να του επιβάλλει την παραπάνω ποινή για δύο υποθέσεις βιασμού, για τις οποίες κρίθηκε ένοχος.

Μειοψήφισε η πρόεδρος της έδρας, μια σύνεδρος και ένας ένορκος, οι οποίοι είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε να του επιβληθεί ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 11 ετών.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η εφεσή του, κρίνοντας ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και ότι δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο στη συνέχεια αποφάσισε για το αίτημα της αναστολής.

Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίου της Αθήνας απέρριψε το αίτημα για αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων του πρότερου σύννομου βίου ομόφωνα και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη κατά πλειοψηφία (5-2).

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος για δυο υποθέσεις βιασμού -κατά πλειοψηφία.

Έπειτα από διάσκεψη περίπου 3 ωρών, το δικαστήριο ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης την ετυμηγορία του για τον κατηγορούμενο ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο οποίος δικάστηκε συνολικά για τέσσερις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων και νεαρών ανδρών.

Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε -κατά πλειοψηφία- τον κατηγορούμενο λόγω αμφιβολιών για την περίπτωση του πρώτου καταγγέλλοντα και ομόφωνα για την περίπτωση του τρίτου καταγγέλλοντα, ο οποίος ενώ τον είχε μηνύσει για βιασμό, ωστόσο δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο προς υποστήριξη της καταγγελίας του.

Ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κούντρια:

«Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Απο την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αλέξης Κούγιας σε έντονο ύφος τόνισε:

«Είναι ντροπή για τον εισαγγελέα να μην έχει ακούσει την αποδεικτική διαδικασία και τα όσα ανέφερα για την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη».

«Είναι ντροπή ο βιασμός παιδιών» αντέτεινε κάποια κυρία που βρισκόταν ακριβώς έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Κρίτων Αρσένης, Σία Αναγνωστοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ