ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος Ιουλίου: Στον ουρανό το πιο φωτεινό «Φεγγάρι του Ελαφιού» για το 2022

Πανσέληνος Ιουλίου: Στον ουρανό το πιο φωτεινό «Φεγγάρι του Ελαφιού» για το 2022
To «Φεγγάρι του Ελαφιού» είναι η τρίτη από τις τέσσερις πανσέληνους του έτους INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ορατή είναι αυτή τη νύχτα στον ουρανό η πανσέληνος του Ελαφιού, ίσως το φωτεινότερο φεγγάρι από όλα τα υπόλοιπα της χρονιάς

Πρόκειται για τη τρίτη από τις τέσσερις πανσέληνους που θα λάβουν χώρα φέτος, η τέταρτη και τελευταία θα κάνει την εμφάνιση της τον Αύγουστο.

Πρόκειται για υπερπανσέληνο η οποία συμβαίνει επειδή η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο, το πλησιέστερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, που την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Η υπερπανσέληνος που θα δούμε το βράδυ ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού» και, όπως αναφέρει το περιοδικό «Space», θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό στις 13 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη. Η φωτεινότητά του αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37 μ.μ.

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.

Από που πήρε το όνομα του το «Φεγγάρι του Ελαφιού»

Επικαλούμενη το ετήσιο αμερικανικό περιοδικό Almanac, που εκδίδεται συνεχώς από το 1818, η NASA αναφέρει πως η ονομασία «Φεγγάρι του Ελαφιού», όπως ονομάζεται η Πανσέληνος του Ιουλίου προέκυψε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς Algonquin των σημερινών βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

Άλλες ονομασίες του συγκεκριμένου φεγγαριού είναι η «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».

Η NASA, όπως αναφέρει το BBC, λέει ότι ο Ιούλιος σηματοδοτεί επίσης την «Πανσέληνο των Γκουρού» για τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές και τους Τζαϊνιστές - που γιορτάζεται ως μια εποχή για να καθαρίζουν το μυαλό και να τιμούν τον γκουρού ή τον πνευματικό δάσκαλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ