ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σάμο: Καλύτερη η εικόνα - Στα σπίτια τους επιστρέφουν οι κάτοικοι της Αγίας Κυριακής

Φωτιά στη Σάμο: Καλύτερη η εικόνα - Στα σπίτια τους επιστρέφουν οι κάτοικοι της Αγίας Κυριακής
Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (φωτογραφία αρχείου)

Καλύτερη είναι πλέον η εικόνα από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Παλαιοχώρι στη Σάμο.

Οι εναέριες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με δύο ελικόπτερα και συνολικά επιχειρούν τέσσερα, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την εικόνα της φωτιάς τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι κάτοικοι της περιοχής Αγία Κυριακή μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους καθώς έγινε άρση της εισήγησης που είχε δοθεί το βράδυ για εκκένωση.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν συνολικά 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 πυροσβεστών που μετέβησαν χθες το βράδυ αεροπορικώς από την Αττική και 15 οχήματα.

Συνδρομή παρέχει ο στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

«Αρκετά μεγάλο» το μέτωπο της φωτιάς

Αρκετά μεγάλο χαρακτήρισε το μέτωπο της φωτιάς, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το βράδυ, κόπασε λίγο η ένταση των ανέμων κάτι που επέτρεψε στις πυροσβεστικές δυνάμεις να «κρατήσουν κάπως» τη φωτιά.

Όπως είπε στο MEGA:

«Η φωτιά πηγαίνει ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου, πηγαίνει προς το Παλαιοχώρι και στους οικισμούς που εκκενώθηκαν (Μακριά Πούντα, Λιμνιώνας και Αγία Κυριακή)»

Στην ερώτηση από πού ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Λυμπέρης απάντησε ότι «στο σημείο που ξεκίνησε δεν υπήρχε δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης, εικάζουμε ότι είναι από κολώνα της ΔΕΗ».

Η μεγαλύτερη αγωνία τόσο του ίδιου όσο και των επιτελών της Πυροσβεστικής είναι η ένταση των ανέμων η οποία μέσα στην ημέρα αναμένεται να αυξηθεί. Όπως είπε ο κ. Λυμπέρης χθες, Τετάρτη «οι άνεμοι ήταν τέτοιοι που δεν σου άφηναν περιθώριο να ελπίζεις ότι θα ελεγχθεί η φωτιά γρήγορα».

Σημειώνεται πως η φωτιά πέρασε από τον Μαραθόκαμπο στις περιοχές Γκιόκα και Μακριά Πούντα, στην παραλία του Λιμνιώνα. Υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα και σε διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι, ενώ είχαν εκκενωθεί τρεις οικισμοί, το χωριό Λιμνιώνας, η Μακριά Πούντα και η Αγία Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ