ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εικόνες, κηροπήγια και Άγιο δισκοπότηρο είχε 59χρονος στο σπίτι του

Θεσσαλονίκη: Εικόνες, κηροπήγια και Άγιο δισκοπότηρο είχε 59χρονος στο σπίτι του
Τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εκτιμώνται ότι ανήκουν στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο ΕΛΑΣ

Εκκλησιαστικές εικόνες, σταυρούς, κηροπήγια, και ένα Άγιο δισκοπότηρο βρέθηκαν στο σπίτι ενός 59χρονος που συνελήφθη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Ο άνδρας συνελήφθη την Τετάρτη για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του και σε αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • εκκλησιαστικές εικόνες,
  • βημόθυρα,
  • σταυροί,
  • κηροπήγια, κηροστάτες και
  • ένα Άγιο δισκοπότηρο.

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εκτιμώνται ότι ανήκουν στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι μέσω διαδικτυακής αγγελίας επιχείρησε να πουλήσει σε υποψήφιους αγοραστές ξυλόγλυπτα τμήματα Ιερού Ναού, μία εκκλησιαστική εικόνα, ένα κηροπήγιο, μεταλλικούς δίσκους και μεταλλικά δοχεία, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν.

Τα αντικείμενα αποτελούν πολιτιστικά αγαθά με ιστορική αξία και χρήζουν τεκμηρίωσης για αυτό θα σταλούν στην αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων, για την περαιτέρω εξέταση και αρχαιολογική εκτίμηση τους.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ