ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 13 τα κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 13 τα κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
AP Photo / Andres Kudacki

Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 14/07/22, δεκατρία (13) περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων  (monkeypox), σύμφωνα με την Εβδομαδιαία ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Τα οκτώ από τα συνολικά 13 κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ήταν εισαγόμενα, τέσσερα (4) ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ένα (1) κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό.

Συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα ο ΠΟΥ

Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ορίσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της τρέχουσας έξαρσης της ασθένειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο οργανισμός.

Η επιτροπή θα αποφανθεί κυρίως για τη σοβαρότητα της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, και για τον χαρακτηρισμό «κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας», το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού του οργανισμού.

Θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά, καθώς είχε αποκλείσει την αύξηση του επιπέδου συναγερμού κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της στις 23 Ιουνίου.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο έχει αυξηθεί πολύ από τότε για να ξεπεράσει το όριο των 10.000 σε περισσότερες από 60 χώρες, με την Ευρώπη να είναι η πιο πληγείσα περιοχή.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εξέφρασε πολλές φορές την ανησυχία του για την εξάπλωση της ασθένειας εκτός των χωρών όπου είναι ενδημική και έκανε έκκληση στις χώρες μέλη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μειώσουν τις μολύνσεις.

Ο ΠΟΥ ζητεί επείγουσα δράση στην Ευρώπη

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα να αναληφθεί «επείγουσα δράση» κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, απέναντι στον τριπλασιασμό των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο εβδομάδες στη γηραιά ήπειρο.

Σε ανακοίνωση, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «αυξήσουν τις προσπάθειές τους τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες προκειμένου να αποτραπεί η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή».

«Μια επείγουσα και συντονισμένη δράση είναι επιτακτική εάν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση στον αγώνα κατά της μετάδοσης της νόσου», εκτιμά ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του οργανισμού υγείας, η Ευρώπη έχει στο εξής περισσότερα από 4.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εργαστήριο, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με τα μέσα Ιουνίου.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 90% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά τον κόσμο από τα μέσα Μαΐου, όταν η ασθένεια αυτή που ήταν μέχρι τότε ενδημική μόνο σε δέκα χώρες της Αφρικής, άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Επίκεντρο της νέας αυτής μεταδοτικής ασθένειας, η Ευρώπη μετρά ήδη 31 χώρες ή εδάφη που έχουν αναφέρει κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ