ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Δύσκολη νύχτα σε Κάρυστο και Έβρο - Υπό μερικό έλεγχο τα υπόλοιπα μέτωπα

Φωτιές: Δύσκολη νύχτα σε Κάρυστο και Έβρο - Υπό μερικό έλεγχο τα υπόλοιπα μέτωπα
Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κάρυστο και τον Έβρο όπου ξέσπασαν πυρκαγιές INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο από τα πέντε μεγάλα μέτωπα της φωτιάς που εκδηλώθηκαν την Πέμπτη στη χώρα.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε εξέλιξη βρίσκονταν οι πυρκαγιές, στην Κάρυστο και τον Έβρο, ενώ υπό μερικό έλεγχο είχαν τεθεί τα μέτωπα σε Σάμο, Πρέβεζα και Κεφαλονιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις δύο περιοχές όλο το βράδυ, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι όλες οι ενεργές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στη χώρα παρουσίαζαν καλύτερη εικόνα από το απόγευμα της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και την Παρασκευή, λόγω του υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 49 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Νωρίτερα, οι πιο δυσμενείς συνθήκες επικρατούσαν στη Σάμο όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στην ήδη καμμένη περιοχή αλλά και στον Έβρο, όπου η φωτιά καίει σε δασική έκταση.

Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε πέντε μέτωπα

Το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκονταν σε εξέλιξη πυρκαγιές σε πέντε περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα μάχη με τις φλόγες δίνουν επείγιες πυροσβεστικές δυνάμεις και 2 PZL σε Κεφαλονιά και Πρέβεζα, στην Αλεξανδρούπολη όπου επιχειρούν δυο Tractors και ένα Mi8 και στη Σάμο όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν αναζωπυρώσεις.

Στη Σάμο τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι ένα Erickson, ένα Mi8 και ένα AB214.

Παράλληλα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Πλατανιστός Καρύστου Ευβοίας.

Οι άνεμοι στην περιοχή είναι έντονοι και ήδη έχουν κινητοποιηθεί επίγειες δυνάμεις από Χαλκίδα και Μαντούδι, ενώ αποστέλλονται προς την Κάρυστο και εναέριες δυνάμεις.

Πρέβεζα: Κινδύνεψαν σπίτια και θερμοκήπια στο Νεοχώρι

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα στο Νεοχώρι της Πρέβεζας.

Πυροσβέστες και κάτοικοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, το καταστροφικό έργο της οποίας ευνοούσαν οι άνεμοι, που έπνεαν στην περιοχή. Η πυρκαγιά είχε φτάσει δίπλα από θερμοκήπια και σπίτια. Πριν από λίγο στην περιοχή της πυρκαγιάς βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισκέπτεται την Πρέβεζα. Οι κάτοικοι του ζήτησαν ενίσχυση της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

Σάμος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές που παραμένουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη δυτική Σάμο. Οι παρεμβάσεις από αέρος αλλά και οι προσπάθειες σε δύσβατα σημεία από επίγεια συνεργεία δασοπυρόσβεσης είχαν σαν αποτέλεσμα να ελεγχθεί περιμετρικά η πυρκαγιά και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι άνεμοι όμως που πνέουν προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν εστίες ενώ η περιοχή που καιγόταν μέχρι τα ξημερώματα έχει οριοθετηθεί». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε πιθανότητα ανθρώπινης παρέμβασης.

Στο μεταξύ επέστρεψαν στα σπίτια τους κάτοικοι των οικισμών Λημνιώνας και Αγίας Κυριακής που εκκενώθηκαν προληπτικά ενώ πάντα σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ κάηκαν παραθεριστικές κατοικίες στον οικισμό Μακριά Πούντα αλλά και βάρκες αφού η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Κάρυστος: Πολλά μποφόρ και αναζωπυρώσεις - Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Οι ισχυροί άνεμοι 7 και 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή της Καρύστου προβληματίζουν τους πυροσβέστες και την δημοτική αρχή καθώς έχουν περιχαρακώσει τη φωτιά ωστόσο όμως φοβούνται τις αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λευτέρη Ραβιόλο «η Πυροσβεστική και τα δικά μας μηχανήματα κινήθηκαν πολύ γρήγορα με συνέπεια να μη δοθεί η δυνατότητα να επεκταθεί η φωτιά. Προς το παρόν η φωτιά είναι υπό έλεγχο αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τόσο δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή».

Τέλος ο κ. Ραβιόλος επιβεβαίωσε τον τραυματισμό ενός πυροσβέστη αλλά όπως ο ίδιος είπε «έχει μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του».

Το επιτελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Τα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες από το πρωί της Πέμπτης. Επί της ουσίας έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο από τις ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4».

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ομάδας Έκδοσης του Χάρτη σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή σε πολλές περιοχές της χώρας όπου ο κίνδυνος να ξεσπάσουν φωτιές είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Σηκώθηκαν στον αέρα τα Air Tractors

Από την ώρα που ο δείκτης υγρασίας έπεσε χαμηλά, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και τους ανέμους, οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος σήκωσαν στον αέρα τους Air Tractors για να εκτελούν περιπολίες σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη διασπορά που έχει γίνει ανά Περιφέρεια.

Πρόκειται για το Σχέδιο Εναέριας Επιτήρησης από εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως είναι οι Air Tractors τα χαρακτηριστικά των οποίων δίνουν τρία πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν συνεχόμενα έως και 3,5 ώρες, να μεταφέρουν 3 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, η Πυροσβεστική μπορεί πρώτον να έχει άμεση εικόνα (σε πραγματικό χρόνο) όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Δεύτερον έγκαιρη παρέμβαση, καθώς τα πληρώματα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε εναέρια επιτήρηση με το που αντιληφθούν μια φωτιά εφορμούν αμέσως για ρίψη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πυρόσβεση.

Και τρίτον με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ωρών πτήσης όταν η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μεσαία ή μεγάλη καθώς βρίσκονται ήδη στον αέρα και πάνω από την εστία.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4», σήμερα Πέμπτη 14 και αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, σε Aττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές της Βοιωτίας και Κορινθίας, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.

Meteo: Διατηρείται η πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές την Παρασκευή

Ιδιαίτερα δυσμενείς αναμένεται να διατηρηθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και την Παρασκευή 15 Ιουλίου, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν οι ενισχυμένοι Β/ΒΑ άνεμοι σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, για την Παρασκευή 15.07.2022 αναμένουμε (Εικόνα 1):

  • Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κ. και Ν. Εύβοια, Κυκλάδες, Ν. και Αν. Κρήτη.

  • Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.
FireWeather1_14072022_f.jpg
Επισκόπηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών στις περιοχές υψηλότερης επικινδυνότητας την Παρασκευή 15.07.2022

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 15.07.2022 (Εικόνα 2):

  • Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίο, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο καιΚάρπαθο.

  • Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Αρκαδίας, της Σάμου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.
Εικόνα 2. Σύνοψη επικινδυνότητας πυρομετεωρολογικών συνθηκών για την Παρασκευή 15.07.2022

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και το Σαββατοκύριακο 16-17.07.2022 στην ανατολική και νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας και τμημάτων της Πελοποννήσου και των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME* του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ