ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντά τζιχανιστής που συνελήφθη στην Ελλάδα για τις σχέσεις του με τον Αμπαούντ

Τι απαντά τζιχανιστής που συνελήφθη στην Ελλάδα για τις σχέσεις του με τον Αμπαούντ
REUTERS/Social Media Website via Reuters

Ο αλγερινός Όμαρ Νταντάς, που είχε συλληφθεί στην Ελλάδα αμέσως μετά την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου αρνήθηκε σήμερα ότι γνώριζε τον αρχηγό της οργάνωσης, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ ο οποίος συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, τον Νοέμβριο του 2013.

"Το είπα και στην πρώτη πρώτη κατάθεσή μου, δεν τον γνωρίζω" είπε ο 33χρόνος Νταντάς, καταθέτοντας μέσω διερμηνέα, στο δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση.

Ο Νταμάς, που ζούσε παράνομα στην Ελλάδα από το 2005, υποστήριξε ότι όταν συνελήφθη στην Αθήνα, η ελληνική αστυνομία του έδειξε δύο φωτογραφίες του Αμπααούντ. Πολύ αργότερα όμως κατάλαβε ποιος ήταν ο άνθρωπος αυτός.

Ο φερόμενος τρομοκράτης, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2015, δύο ημέρες μετά την εξάρθρωση του πυρήνα της Βερβιέ, στο πλαίσιο της εκτέλεσης ενός διεθνούς αιτήματος δικαστικής συνδρομής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αμπααούντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πιερ Χέντρικ, ανέφερε ότι θεωρήθηκε ύποπτος κυρίως επειδή το ένα από τα δύο τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του, είχε χρησιμοποιηθεί με μια κάρτα SIM που αντιστοιχούσε στον τηλεφωνικό αριθμό με τον οποίο επικοινωνούσε ο Αμπααούντ με τους συνεργούς του στο Βέλγιο.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που στη συνέχεια διέφυγε στη Συρία, ήταν ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασαν τις επιθέσεις του Παρισιού λίγους μήνες αργότερα. Σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015 στο προάστιο Σεν Ντενί της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας για τη σύλληψή του.

Στην κατάθεσή του πάντως ο Νταμάς παραδέχτηκε ότι φιλοξενούσε στο σπίτι του στην Αθήνα επί περίπου έναν μήνα έναν άλλο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο συγκάτοικος του συστήθηκε ως σύρος πρόσφυγας με το όνομα Μοχάμεντ και ότι αγνοούσε την πραγματική ταυτότητά του και το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ήταν Γάλλος υπήκοος.

Η δίκη, που ξεκίνησε την Δευτέρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Η κατάθεση του Νταμάς θα συνεχιστεί την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ