ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά - Νέα εκκένωση οικισμού

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά - Νέα εκκένωση οικισμού
INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Αναζωπυρώθηκε η μεγάλη φωτιά που καίει από την Παρασκευή στο Ρέθυμνο, με την Πυροσβεστική να συνεχίζει να δίνει μεγάλη μάχη, έχοντας μεγάλο εμπόδιο τον άνεμο. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, το πύρινο μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος, για αυτό και έχει παρθεί απόφαση για εκ νέου εκκένωση του οικισμού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό.

Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

«Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή», ανέφερε.

Πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη.

Το δυστύχημα είναι ότι τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση όλων των εστιών από Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική ανέφερε πως η εικόνα στο μέτωπο ήταν καλύτερη, ωστόσο η κατάσταση άλλαξε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 110 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα.

Κατά το βράδυ, όταν η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη, λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν αναφέρθηκαν καταστροφές σε σπίτια.

Το βράδυ της Παρασκευής υπενθυμίζεται πως εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες.

Παράλληλα, η καταστροφή από τις φλόγες ξεκινάει από Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και έφτασε μέχρι τις πρώτες κατοικίες παραθεριστικές της Αγίας Γαλήνης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή πρόκειται για μία καταστροφή η οποία θα καθυστερήσει την ανάταξη δυνάμεων στους αργότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Όπως εκτιμάται, έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδενδρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια.

Λαγουβάρδος: «Ισχυροί άνεμοι στο νότιο Ρέθυμνο μέχρι και την Τρίτη»

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο «το νότιο ρέθυμνο θα συνεχίσει να έχει πολύ σημαντικές επιταχύνσεις σε ριπές ανέμων. Θα βρίσκεται σε μέγιστη κατηγορία στο δείκτη επικινδυνότητας (μωβ) μέχρι και την Τρίτη».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού «οι άνεμοι επιμένουν ισχυροί και για τις επόμενες ημέρες με κάποιες, όχι σημαντικές, αυξομειώσεις. Ισχυρό μελτέμι στα 6 μποφώρ πνέει στην περιοχή. Αλλά με πολύ ισχυρές ριπές τοπικά δημιουργεί πολύ ισχυρούς ρυπαίους ανέμους στα 80 – 90 χλμ./ώρα», αναφέρει στο cretapost ο κ. Λαγουβάρδος.

Καταληκτικά τονίζει ότι «έχει πολλή αέρα και στη στεριά και στη θάλασσα. Αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για 5 περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Σάββατο, για πέντε περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη, το προσωπικό των Πυροσβεστικών υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, και σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Π.Υ. της Σάμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ