ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος ο πρώην επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη για το κύκλωμα εξαπάτησης

Προφυλακιστέος ο πρώην επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη για το κύκλωμα εξαπάτησης
Φωτογραφία αρχείου από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, τραβηγμένη την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στη φυλακή οδηγείται μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον της 10ης Τακτικής Ανακρίτριας ο ένας εκ των φερομένων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης εξαπάτησης επιχειρηματιών.

Ο Γιάννης Λίτινας είναι ο πρώτος από τους πέντε συλληφθέντες για την μεγάλη υπόθεση του κυκλώματος. Ο άλλοτε επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη λογοδότησε σήμερα για περισσότερες από οκτώ ώρες ενώπιον της ανακρίτριας. Σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε το βαρύ κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

Για την υπόθεση του κυκλώματος, που μέσω της μεθόδου της πυραμίδας φέρεται να καταχράστηκε περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ από επιχειρηματίες σε Ελλάδα και Ουκρανία, έχουν απαγγελθεί κατά περίπτωση κατηγορίες για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, άμεση συνέργεια σε απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συνέργεια σε αυτήν.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο πρόξενος είπε πως δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και ότι και ο ίδιος είναι θύμα του συγκατηγορούμενού του, συμβούλου επενδύσεων Γιώργου Δασκαλέα.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο Γιώργο Λίτινα:

Είμαι το μεγαλύτερο θύμα του Δασκαλέα, καθώς έχω χάσει πολλά χρήματα. Η ιστορία αυτή αποκαλύφθηκε χάρη στις ενέργειες μου από το Μάιο του 2015 ως σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του αποδεικτικού υλικού έχει προσκομιστεί στις αρχές από εμένα. Έχω κινηθεί ενώπιον δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε πέντε διαφορετικές χώρες. Αγγλικά και Ουκρανικά δικαστήρια με έχουν δικαιώσει και έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δασκαλέα και της εταιρείας του. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν όχι μόνο την αθωότητα μου, αλλά και το μέγεθος της μεθόδευσης εναντίον μου και εναντίον όλων των επενδυτών. Συνολικά εγώ και συγγενικά μου πρόσωπα έχουμε χάσει επτά εκατομμύρια δολάρια. Όλοι αυτοί είναι μια συμμορία. Ο Γιώργος Δασκαλέας έφαγε όλα τα λεφτά. Μόνο στους μπράβους του έδινε 700.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο Δασκαλέας και οι συνεργάτες του σχεδιάζαν ακόμα και τη δολοφονία μου.

Ενώπιον της ανακρίτριας, οι συνήγοροι του κ. Λίτινα προσκόμισαν υπεύθυνες δηλώσεις 16 θυμάτων της απάτης που υπερασπίζονται τον εντολέα τους υποστηρίζοντας πως η σύλληψη του, εγκυμονεί κινδύνους για την εξέλιξη των δικαστηρίων που εκκρεμούν σε άλλες χώρες, από τις αποφάσεις των οποίων περιμένουν την επιστροφή των χαμένων χρημάτων τους.

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του προκειμένου να πείσουν τις αρχές ότι και αυτός είναι θύμα της απάτης.

Φέρεται, επίσης, ο κατηγορούμενος να επικαλέστηκε στην ανακρίτρια συγκεκριμένους καταγεγραμμένους διαλόγους μελών του κυκλώματος, οι οποίοι περιέχονται στην δικογραφία.

Με βάση αυτούς υποστηρίζει ότι προκύπτει σαφώς πως σκόπευαν να του φορτώσουν όλες τις ευθύνες για την εξαπάτηση δεκάδων προσώπων.

Οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι θα απολογηθούν στην ανακρίτρια την ερχόμενη Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ