ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Βελτιωμένη εικόνα στο Αμπελάκι - Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις στα Σακτούρια

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Βελτιωμένη εικόνα στο Αμπελάκι - Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις στα Σακτούρια
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στα δύο μέτωπα στο Ρέθυμνο καθώς η μάχη με τις αναζωπυρώσεις είναι συνεχής INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σκληρά δοκιμάζεται το Ρέθυμνο από τις φωτιές που μαίνονται εν μέσω ισχυρών ανέμων και έχοντας καταστρέψει ήδη τις προηγούμενες ημέρες τουλάχιστον 15.000 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στο Νότιο Ρέθυμνο

Από την περασμένη Παρασκευή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά αρχικά στην περιοχή Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, η μάχη με τις αναζωπυρώσεις είναι συνεχής. Έτσι, το βράδυ της Δυτέρας 18 Ιουλίου, βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο νέα πύρινα μέτωπα στις περιοχές Αμπελάκι και Σακτούρια.

Μάλιστα στην τελευταία, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σακτούρια και Κάτω Σακτούρια Ρέθυμνο εκκενώστε τώρα προς Άγιο Παύλο και Ακουμιανή Γυαλιά», ανέφερε το μήνυμα που εστάλη από το 112 στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα cretapost.gr, η εντολή εκκένωσης τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι κάτοικοι με αρωγό τον Δήμαρχο συγκεντρώθηκαν με ηρεμία και ασφάλεια στην εκκλησία του οικισμού, δίχως να κινδυνεύσει κανείς. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της περιοχής εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με το απόγευμα.

Στην περιοχή επιχειρούν 115 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων και 35 οχήματα, ενώ τα εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού έως το τελευταίο φως της ημέρας.

«Η φωτιά καίει εκτάσεις στα Σακτούρια» ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης στο cretapost και ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «βρίσκομαι καθ’ οδόν και κατευθύνομαι προς τα Σακτούρια όπου έγινε αναζωπύρωση πυρκαγιάς. Εδώ έρχονται και δύο ελικόπτερα».

Εξάλλου, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα cretalive.gr στην ευρύτερη περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 10 μποφόρ.

Η φωτιά στο Αμπελάκι καίει σε χορτολιβαδική έκταση και στο σημείο βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την επιχείρηση κατάσβεσης. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο CNN Greece,η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη στη τοπική ιστοσελίδα cretapost.gr η πυρκαγιά στο βόρειο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπελάκια, τέθηκε υπό έλεγχο.

Ωστόσο δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και επιφυλακή υπό το φόβο αναζωπυρώσεων αφού στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 73 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε χαμηλή βλάστηση, επί της οδού Αρχιμήδους, στο Κορωπί Αττικής, είναι οριοθετημένη. Στην περιοχή επιχείρησαν για την πλήρη κατάσβεσή της 64 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 Ε/Π, ενώ συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη σε 7 περιοχές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίαςέχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ