ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Μήνυση κατά του γιατρού της Τζωρτζίνας καταθέτει η οικογένεια Πισπιρίγκου

Πάτρα: Μήνυση κατά του γιατρού της Τζωρτζίνας καταθέτει η οικογένεια Πισπιρίγκου
«Εμείς, και οι δύο οικογένειες, ήμασταν κάτω στο γρασίδι και ο κ. Ηλιάδης μας έδιωχνε» θα ισχυριστεί η οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μετά τη μήνυση του Μάνου Δασκαλάκη κατά του γιατρού του Νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, ακολουθεί και δεύτερη (μήνυση) από την πλευρά της οικογένειας της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ειδικότερα, οι γονείς της, Ανδρέας και Ελένη, μαζί με την κόρη τους Δήμητρα και τον πατριό, φαίνεται πως θα οδηγήσουν στα δικαστήρια τον διευθυντή της ΜΕΘ στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ, επειδή τους κατηγόρησε, ότι ως παππούδες, δεν πήγαιναν στο Νοσοκομείο, όπως αναφέρει το pelop.gr.

«Εμείς, και οι δύο οικογένειες, ήμασταν κάτω στο γρασίδι, αφού ο κ. Ηλιάδης μας έδιωχνε και μας έλεγε, ότι εκεί δεν είναι πανηγύρι να κάθεστε όλοι απέξω» θα ισχυριστεί η οικογένεια.

Υπόμνημα κατέθεσε η Πισπιρίγκου

Την ίδια ώρα, υπόμνημα με τις εξηγήσεις της για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, κατέθεσε μέσω του δικηγόρου της στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που διενεργούν την έρευνα, η κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της Όθωνα Παπαδόπουλο, η Ρούλα Πισπιρίγκου, δηλώνει αθώα και ισχυρίζεται ότι δεν ήταν η ίδια που προκάλεσε το θάνατο ούτε της Μαλένας ούτε και της Ίριδας.

Σχετικά με τα σημάδια που εντόπισαν οι ιατροδικαστές στα πρόσωπα των κοριτσιών, η κατηγορουμένη υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα όσα κατεθεσαν γιατροί και νοσηλευτές, ήταν περιθανάτια, ότι έγιναν δηλαδή κατά την διάρκεια καρδιοπνευστικής αναζωωγόνησης ή κατά τη διάρκεια της νεκροψίας - νεκροτομής.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία της κόρης της, «αρνείται κατηγορηματικά κάθε πράξη», αφού όπως η ίδια επιμένει να λέει, «δεν περνούσε από το μυαλό της ούτε η ιδέα να κάνει κακό στα σπλάχνα της».

Τι αναφέρουν οι ιατροδικαστές στο πόρισμα

Αναλυτικά στα συμπεράσματά τους οι ιατροδικαστές ΚαρακούκηςΚαλογρηάς, αναφέρουν τα εξής:

  • Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δασκαλάκη Μαρίας - Ελένης (σ.σ. της Μαλένας)δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρειά, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος (σ.σ. της Ίριδας) Δασκαλάκη κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος αριστερά και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα
  • Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε, τόσο από τον νεκροψιακό/νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο, δεν επιβεβαιώθηκαν για τους λόγους και με τη μεθοδολογία που εκτενώς αναλύθηκε ανωτέρω και ως εκ τούτου η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε.
  • Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε από τον ενδελεχή τοξικολογικό έλεγχο (πρωτογενή και δευτερογενή) ύπαρξη φαρμάκου ή δηλητηρίου που να σχετίζεται αιτιωδώς με τον θάνατο.
  • Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στο βίαιο μηχανισμό θανάτου.
  • Εν συνεχεία, με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά / παθολογοανατομικά / φωτογραφικά ντοκουμέντα:

    - Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.

    - Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος κατά το νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος
  • Πέραν, όμως των ανωτέρω, για το αβάπτιστο θήλυ Δασκαλάκη, προέκυψαν νεκροψιακά και παθολογικά ευρήματα, τα οποία θεωρούνται ιατροδικαστικώς παθογνωμονικά, ήτοι αποδεικτικά του ασφυκτικού μηχανισμού θανάτου. Το επαναλαμβάνουμε, παρότι αναφέρονται και προηγουμένως και είναι:

    - Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος, με ταυτόχρονη παρουσία ικανής ποσότητας αίματος στο πειστήριο (πανάκι). Σημειωτέον ότι σε περιπτώσεις απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών με τη μεσολάβηση μαλακού υλικού (μαξιλάρι, ύφασμα κλπ.) δεν αναμένεται παρουσία έντονων κακώσεων, ενίοτε δε απουσιάζουν εντελώς.- Ασφυκτικές κηλίδες πνευμόνων.- Ευρήματα ενδεικτικά ασφυξίας κατά τη χρώση Fibronectin. Η ως άνω χρώση συνιστά διαδικασία διαφοροδιάγνωσης μεταξύ συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας.

Το τελικό συμπέρασμα των ιατροδικαστών

«Ως εκ τούτου, ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική πρόσεγγιση για αιφνίδιους μη αναμενόμενους θανάτους βρέφους / νηπίου / παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι' αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών. Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα και αντιθέτως επιβεβαιώνει τον διά εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου / ανθρωποκτονία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ