ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα αγωνίας: Απειλείται το «Παίδων», μάχη να μην πάει η φωτιά σε οξυγόνο και πετρέλαιο

Νύχτα αγωνίας: Απειλείται το «Παίδων», μάχη να μην πάει η φωτιά σε οξυγόνο και πετρέλαιο
Δύσκολη είναι η νύχτα στη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στο Νταού Πεντέλης και πέρασε στο Ντράφι για να επεκταθεί στις γύρω περιοχές, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι, με τις φλόγες να φθάνουν στα σπίτια CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Ολονύκτια μάχη προκειμένου να συγκρατηθούν τα πυρήνα μέτωπα έως το πρωί ώστε να μην φθάσουν οι φλόγες στην Πεντέλη, μέχρι να αρχίσουν να επιχειρούν ξανά τα εανέρια μέσα, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αργά τη νύχτα πληροφορίες ανέφεραν ότι η φωτιά απειλεί άμεσα το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και η μάχη τώρα δίνεται για να σωθεί το νοσοκομείο.

Η φωτιά έφτασε μέχρι έξω από την περίφραξη με τους πυροσβέστες να κατορθώνουν να ανακόψουν την πορεία του μετώπου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να διασωθεί η μεγάλη εγκατάσταση οξυγόνου και οι δεξαμενές στις οποίες υπάρχουν 350 τόνοι πετρελαίου εντός της περιμέτρου του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Δραματικές είναι οι ώρες που ζουν οι κάτοικοι, ανήμποροι να προστατέψουν τα σπίτια τους, με το μέτωπο της φωτιάς που φτάνει τα 5-6 χιλιόμετρα, να «καταπίνει» το βουνό.

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση εξαιτίας της φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης. Λίγο μετά τις 02:00 εστάλη νέο μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, για να εκκενωθεί άμεσα η Πεντέλη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες της Πεντέλης ανέφερε το εξής:

«Όσοι είστε στην Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε τώρα προς Βριλήσσια».

Πάντως πλήρης καταστροφή κατοικιών δεν έχει αναφερθεί, υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες για σπίτια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Τουλάχιστον ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες.

Κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης η φωτιά

Διώνη και Ανθούσα

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο βασικά μέτωπα. Λίγο μετά τη 01:10 τα ξημερώματα της Τετάρτης τα πλέον επικίνδυνα σημεία της φωτιάς εντοπίζονταν στη Διώνη και την Ανθούσα, όπου εξαιτίας της διαρκούς εναλλαγής και ενίσχυσης των ανέμων, υπήρξαν αναζωπυρώσεις. Αναζωπύρωση υπήρξε και στο μέτωπο που κινείται προς τον Άγιο Πέτρο, βορείως της Πεντέλης. Είναι ενδεικτικό ότι οι στροβιλισμοί των ανέμων είναι τόσο έντονοι και συχνοί (σ.σ. ένταση 8-9 μποφόρ) που οι φλόγες αλλάζουν συνέχεια κατεύθυνση.

Αργά τη νύχτα το πύρινο μέτωπο έφτασε στα σπίτια της Ανθούσας, ενώ στο μέτωπο που κινείται προς Ντράφι η φωτιά έχει επίσης πλησιάσει στα σπίτια, με τις επίγειες δυνάμεις να έχουν παραταχθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

Liveblog - Πύρινος «εφιάλτης»: Εκκενώνεται η Πεντέλη, μήνυμα του 112 - Καίγονται σπίτια

Στο Ντράφι, στην συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Καβάφη πληρώματα της Άμεσης Δράσης από δυο περιπολικά απεγκλώβισαν τουλάχιστον 15 ηλικιωμένους, με τα δύο οχήματα της αστυνομίας να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.

Στην περιοχή της Ανθούσας ένας ιερέας είχε εγκλωβιστεί στην οδό Θήρας με 15 σκυλιά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Χρειάστηκε η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ για να τον απεγκλωβίσουν αλλά και μιας φιλοζωικής που απομάκρυναν τα τα ζώα και τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Δεν έχουν διακομιστεί, μέχρι στιγμής, πολίτες στα νοσοκομεία με προβλήματα. Οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή. ΚΑΤ και Ασκληπιείο εφημερεύουν.

Πατούλης: Δύσκολη η νύχτα

Για μια δύσκολη νύχτα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο CNN Greece από το τόπο της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ υδροφόρα οχήματα προσπαθούν να βοηθήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και στις υδατοδεξαμενές ώστε τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα να μπορούν να παίρνουν από εκεί νερό», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

«Είναι μια δύσκολη νύχτα, υπάρχει υψηλός άνεμος που έχει διαφορετική κατεύθυνση. Από τη πρώτη στιγμή έσπευσαν εδώ οι δυνάμεις, αλλά είναι μια μάχη πολύ δύσκολη», κατέληξε.

Συντονιστικό: Ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων μέχρι να πετάξουν τα εναέρια μέσα

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, που συνεκλίθη στην παλιά πλατεία Πεντέλη, αποφάσισε να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ν. Σταθόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πάντες» για να κρατήσουν τη φωτιά στα συγκεκριμένα σημεία. Σημείωσε ότι ο αέρας παραμένει ισχυρός βοριάς, οπότε «συμβάλλει στην παραπάνω στόχευση», ενώ ο πιθανώς στροβιλισμός του και το πευκόφυτο της περιοχής με τις ρεματιές ενεργοποιούν μέτωπα στα οποία συνεχώς επεμβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, με οχήματα και άνδρες.

Ο κ. Σταθόπουλος διαβεβαιώνει ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν και συνιστά να παραμείνουν σε απόσταση από τις οικίες και τις περιουσίες τους καθώς ο κίνδυνος παραμένει.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται βελτιωμένη εικόνα στην κορυφογραμμή της Πεντέλης καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκλείστηκε ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά από την κορυφογραμμή της Πεντέλης στον Διόνυσο, όπως και στο μέτωπο που ήταν κοντά στο Παίδων Πεντέλης, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές. Αυτή την ώρα το βάρος πέφτει στο μέτωπο στην Καλλιθέα Πεντέλης, στην Ανθούσα και στο Ντράφι, ενώ στο σημείο συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 4 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, 'Ακη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου, του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν, όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), μέχρι στιγμής, με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους φορτωτές. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης, και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

ΕΛΑΣ: Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Στην κατάσβεση και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ