ΕΛΛΑΔΑ

Αφήνουμε το αυτοκίνητο: Τρεις εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης

Αφήνουμε το αυτοκίνητο: Τρεις εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης

Η αλήθεια είναι πως το αυτοκίνητο αποτελεί αναπόσπαστο «κομμάτι» της καθημερινότητας, ειδικά για όσους από εμάς ζούμε σε μεγαλουπόλεις. Τι θα συνέβαινε, όμως, εάν μειώναμε ή σταματούσαμε εντελώς να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας στις περισσότερες καθημερινές μας μετακινήσεις;

Ομολογουμένως, οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορούν να δράσουν θετικά τόσο για εμάς τους ίδιους και την υγεία μας, όσο και για το περιβάλλον, καθώς λιγότερα καύσιμα ισοδυναμούν με λιγότερη ρύπανση. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που το αυτοκίνητο, ενώ είναι φτιαγμένο για να παρέχει ευκολία και άνεση στους ανθρώπους, καταλήγει να αυξάνει τα επίπεδα στρες και άγχους, εντείνοντας τους ήδη γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

Ιδού, λοιπόν, τρεις εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, για να αφήσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο τραπέζι!

Λέμε «ναι» στη χρήση ποδηλάτου

Εάν, σήμερα, κάποιος οραματιζόταν τους δρόμους του αθηναϊκού κέντρου και των προαστίων κατειλημμένους από ποδήλατα -έναντι της σπάνιας κυκλοφορίας αυτοκινήτων- αναμφίβολα, θα τον ονόμαζαν ουτοπιστή. Πόσο πιο όμορφη θα ήταν, ωστόσο, η πόλη μας εάν αυτό η… ουτοπία γινόταν πραγματικότητα;

Μήπως έχει έρθει η ώρα, η εικόνα που σε άλλες πόλεις της Ευρώπης είναι πλέον καθημερινή συνήθεια, να «λάβει χώρα» και στη δική μας πόλη; Το ποδήλατο είναι ταυτόσημο με την αλλαγή του αστικού τοπίου, επομένως, η χρήση του, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, θα συμβάλλει καθοριστικά και στην προστασία του περιβάλλοντος για έναν πιο «πράσινο» πλανήτη.

Επιλέγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι δημόσιες συγκοινωνίες μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστες, όσο η μετακίνηση με το αυτοκίνητο, όμως, διευκολύνουν την κίνηση, μειώνουν τις εκπομπές ρύπων και μας δίνουν αρκετό χρόνο για να γνωρίσουμε κόσμο. Τι σημαίνει αυτό; Πως η επιλογή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχει μόνο οφέλη τόσο για εμάς, όσο και για τον πλανήτη.

Επιπλέον, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μας δίνουν την ευκαιρία για μία πιο «ξεκούραστη» μετακίνηση, καθώς μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε, να διαβάσουμε τα νέα ή να κοιμηθούμε κατά τη διάρκεια της μετακίνησης. Εάν, λοιπόν, θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς στη μείωση των κυκλοφοριακών ρύπων, αρκεί να βοηθήσουμε στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η οποία με τη σειρά της μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιβάτες αποφεύγουν το άγχος που πηγάζει από την καθημερινή οδήγηση σε περιοχές με μεγάλη συμφόρηση και, συγχρόνως, επιλέγουν μία πιο «πράσινη» καθημερινότητα.

Βάζουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας

Πόσες φορές δεν έχουμε σκεφτεί, πόσο χρόνο θα γλυτώναμε, εάν αντί να επιλέξουμε το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο για να πάμε στο σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο ή το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας, πηγαίναμε με τα πόδια. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα των πόλεων μας στερεί, συχνά, στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας με τους δικούς μας ανθρώπους.

Επιλέγοντας το περπάτημα, για τη μεταφορά μας σε κάποιον κοντινό προορισμό, συνδυάζουμε τη σωματική άσκηση, την οικονομία χρημάτων και χρόνου, καθώς και την επαφή με τη φύση, την οποία στερούμαστε κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς μας. Ας κάνουμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας, λέγοντας «ναι» στο περπάτημα, έναντι του αυτοκινήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ