ΕΛΛΑΔΑ

«Πράσινη» ενέργεια με τη βοήθεια του ανέμου: Πώς γίνεται η παραγωγή αιολικής ενέργειας

«Πράσινη» ενέργεια με τη βοήθεια του ανέμου: Πώς γίνεται η παραγωγή αιολικής ενέργειας

Από τα ιστία, τα πανιά των πλοίων, μέχρι του παλιούς ανεμόμυλους που χρησιμοποιούνταν για να αλεστεί το σιτάρι, η αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα.

Ονομάζεται «αιολική» από τον αρχαίο θεό Αίολο, τον θεό των ανέμων, που με τον περίφημο ασκό του, μπορούσε να βοηθήσει τα πλοία να ταξιδέψουν ή να τα βυθίσει, εάν εξοργιζόταν. Σήμερα, η αιολική ενέργεια είναι μία από τις πιο σημαντικές μορφές «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως και στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές αιολικής αυξάνεται σταθερά, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στη χώρα μας για το 2021 συνετέλεσαν οι ενισχυμένοι άνεμοι που έπνεαν στην επικράτεια επί μακρόν το 2021, γεγονός που συνέβαλλε ώστε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι ανεμογεννήτριες να καλύψουν το 18% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με το 2020.

Αναλυτικότερα, από την απολογιστική έκθεση της WindEurope, που είναι η ένωση εταιρειών αιολικής ενέργειας της Ευρώπης, η αιολική ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα το 2021 ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που ήταν 14%, συνυπολογίζοντας και τις θαλάσσιες αιολικές εγκαταστάσεις. Στην κορυφή της Ε.Ε. βρέθηκαν το 2021 η Δανία (44%), η Ιρλανδία (31%), η Πορτογαλία (26%), η Ισπανία (24%), η Γερμανία (23%), η Σουηδία (19%), η Ελλάδα (18%) και η Ολλανδία με 15%.

Αντίστοιχο «ρεκόρ» είχε καταρριφθεί στην Ελλάδα και το 2020, αφού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η αιολική ισχύς είχε ξεπεράσει τα 4.000 MW, με βάση τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ