ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Μέγαρα - meteo: Οι εκτιμήσεις της πυρομετεωρολογικής ομάδας για την πυρκαγιά

Φωτιά στα Μέγαρα - meteo: Οι εκτιμήσεις της πυρομετεωρολογικής ομάδας για την πυρκαγιά
Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρωινές ώρες 07:00/08:00 CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστερατος

Σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε και εξελίχθηκε η μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα έδωσε την Τετάρτη η υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σχετικά με την πυρκαγιά:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βενίζα στα Μέγαρα, με την Πυροσβεστική να κινητοποιείται άμεσα. Λίγο μετά τις 16:30 έγινε γνωστό ότι το πύρινο μέτωπο άρχισε να διευρύνεται επικίνδυνα, απειλώντας πλέον σπίτια, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν ήδη αναφερθεί ζημιές σε κάποια από αυτά.

  • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΔ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 3-4 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

  • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (20.07 18:00 - 21.07 06:00/07:00) περιμένουμε εξασθένηση των ενισχυμένων Β ανέμων και την στροφή τους σε Δ, ενώ παράλληλα αναμένουμε ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (10 - 15 %), βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.

  • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρωινές ώρες 07:00/08:00 (Πέμπτη 21.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων από ΒΔ διευθύνσεις και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 21.07.2022.

Η εικόνα παρακάτω δείχνει την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει την επαγωγική στήλη της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Λούμπα Μεγάρων, όπου πρόσκαιρα παρατηρήθηκε και ο σχηματισμός πυρονεφών, όπως ήταν ορατή από τις κάμερες του ΕΑΑ στην Πεντέλη.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει, με νεότερες ανακοινώσεις σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ