ΕΛΛΑΔΑ

Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά που κατέκαψε χθες, Τρίτη, την Πεντέλη πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για μια δύσκολη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη αλλά και στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα, μέτωπα τα οποία εκδηλώθηκαν την Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, είπε ότι διερευνώνονται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές χάνουμε ένα κομμάτι από το φυσικό μας πλούτο, ενώ χάνονται και περιουσίες, είπε, ενώ σημείωσε ότι η Αττική έχει υποφέρει πολύ από τις πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά στην Πεντέλη όπως υπογράμμισε, είχε τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολης περίπτωσης που το βράδυ επιδεινώθηκε. «Οι ριπές ανέμων έφθαναν τα 110 χλμ.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα μίλησε για την αντίξοοες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο και ευχαρίστησε καθώς όπως είπε υπερέβην εαυτόν.

«Η Mεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε μπει σε άλλη επoχή σε ότι αφορά το κλιματικό φαινόμενο», είπε ακόμα.

Οι πολίτες θέλουν αποτελεσματική την Πυροσβεστική είπε ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι «δίνει τη μάχη παντού, κόντρα σε ισχυρούς ανέμους και πιλότοι που επιχειρούν με κίνδυνο της ζωής τους».

«Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά στην Πεντέλη. Ευχαριστώ τους πολίτες που βοήθησαν τις αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Τους αστυνομικούς που βοήθησαν τοσο πολύ που έτρεχαν και βοηθούσαν στην απομάκρυνση του πληθυσμού, και τους εθελοντές», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όλοι αυτοί κατόρθωσαν να σώσουν ζωές και να διαφυλάξουν περιουσίες σε ένα πολύ δύσκολο βράδυ. Οι πυροσβέστες ξεπέρασαν τον εαυτό τους δίνοντας πρακτικό αποτέλεσμα που αφορά τον Έλληνα πολίτη και απέδειξαν με σπάνια αυταπάρνηση και ότι με αυτά τα προσόντα παράγουν αποτελέσματα», πρόσθεσε, μιλώντας για σωστό συντονισμό στην πυρκαγιά στην Πεντέλη.

«Ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη επέμβαση δεν ήταν τυχαίος, ήταν η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε τονίζοντας ωστόσο πως «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε να βελτιωθούμε, ενισχύοντας την ετοιμότητα του μηχανισμού και την πρόληψη».

«Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα, αλλά και από τη χώρα μας αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό».

Πρακτικά, όπως ανέφερε, «πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ