ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2016: Αναμένεται πτώση των βάσεων

Πανελλαδικές 2016: Αναμένεται πτώση των βάσεων
EUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη Δευτέρα ανοίγουν αυλαία οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και οι οι πρώτες εκτιμήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς κάνουν λόγο για πτώση των βάσεων ειδικά στις σχολές μεγάλης ζήτησης.

Οι Νομικές, οι Ιατρικές, τα υψηλόβαθμα Οικονομικά Τμήματα και τα Παιδαγωγικά Τμήματα κυρίως της επαρχίας είναι οι σχολές στις οποίες αναμένεται να παρατηρηθεί πτώση των βάσεων, ενώ στις σχολές της περιφέρειας οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βάσεις θα πέσουν έως και 2.000 μόρια, λόγω μειωμένης προτίμησης των εξεταζομένων σε αυτές.

Στη διαμόρφωση της πορείας των βάσεων εισαγωγής, κύριο παράγοντα αποτελεί ο βαθμός δυσκολίας των φετινών θεμάτων, αλλά και η ζήτηση στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Ρόλο εξίσου στην κατανομή των βάσεων έχουν η αναδιαμόρφωση των επιστημονικών πεδίων και ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων με τη μείωση των μαθημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των υποψηφίων θα δώσουν με το νέο σύστημα εξετάσεων των λιγότερων μαθημάτων, χωρίς να προσμετράται ο προφορικός τους βαθμός στα μαθήματα.

Περίπου 27% των υποψηφίων έχουν επιλέξει και 5ο μάθημα, προκειμένου να επιλέξουν και δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Αυτοί φαίνονται να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα επιστημονικά πεδία των Επιστημών Υγείας και των Επιστημών Εκπαίδευσης.

Αμέσως μετά τις εξετάσεις οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους ηλεκτρονικά από μηδενική βάση, χωρίς να μπορούν να συγκρίνουν τις επιλογές τους με τις περσινές βάσεις, ενώ θα μπορούν να τα τροποποιούν μέχρι την τελική προθεσμία οριστικοποίησής τους.

Όσον αφορά στο φετινό αριθμό των εισακτέων, αυτός είναι αυξημένος κατά 1.640 θέσεις, σε σχέση με πέρυσι (68.345 θέσεις συνολικά), λόγω της αύξησης που σημειώνεται στους εισακτέους των ΤΕΙ. Στα πανεπιστήμια καταγράφεται μικρή μείωση θέσεων (345 λιγότερες).

Στην πλειονότητα των τμημάτων, πάντως, ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε αμετάβλητος. Συγκεκριμένα, σε 232 τμήματα ο αριθμός δεν άλλαξε, ενώ αύξηση εισακτέων έχουμε σε 161 τμήματα (117 εξ αυτών είναι τμήματα των ΤΕΙ) και μείωση σε 50 τμήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ