ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: Στις παρυφές του δάσους Δαδιάς, σε δύσβατο σημείο - Επιχειρούν εναέρια μέσα

Φωτιά στον Έβρο: Στις παρυφές του δάσους Δαδιάς, σε δύσβατο σημείο - Επιχειρούν εναέρια μέσα
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε περίπου στις 14.30 την Πέμπτη στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, με την έλευση της νύχτας η φωτιά είχε καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός, ότι οι φλόγες κινούνταν νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος, εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, η φωτιά έκαιγε στις παρυφές του δάσους, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος, σε δύσβατο σημείο.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν από νωρίς το πρωί, 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση.

Αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου τέσσερις εστίες πυρκαγιών και συγκεκριμένα στα Λάβαρα, στην Παλαγιά Αλεξανδρούπολης, νότια του αεροδρομίου και στο χωριό Ισαάκιο Διδυμοτείχου.

Δείτε τις εικόνες από τη φωτιά που δημοσιεύει το Forecast Weather Greece

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Τραγανό και Βάρδα - Καλή εικόνα στα Άγναντα

Χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Τραγανό και Βάρδα στην Ηλεία, ενώ η φωτιά στην περιοχή 'Αγναντα παρουσιάζει καλή εικόνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Τραγανό του δήμου Πηνειού εξακολουθούν να επιχειρούν 38 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και 14 οχήματα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Στην περιοχή της Βάρδας, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ώστε να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή 'Αγναντα του δήμου Ήλιδας, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να επιχειρούν, αποτελούνται από 115 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα.

Η φωτιά, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάζει καλή εικόνα και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να επιχειρούν, προκειμένου να την ελέγξουν πλήρως.

Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και στις τρεις φωτιές, εάν αυτό βέβαια χρειαστεί.

Στη μάχη με τις φλόγες ο Στρατός

Στοιχεία για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το περασμένο 24ωρο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας σε διάφορες περιοχές της χώρας γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ:

Συγκεκριμένα:

- Στη Δάδια Σουφλίου Εβρου εκτέλεσαν αποστολές αεροπυρόσβεσης 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL,δύο CL-415 και 3 Προωθητές Γαιών,

- Στην Αγνάντα Ηλείας τέσσερα CL-215 και ένα CL-415,

- Στα Τρίκαλα Κορινθίας δύο PZL,

- Στην Αταλάντη Φθοιώτιδας δύο PZL,

- Στον Κάβο Κερκύρας δυο PZL και

- Στην Αττική, σε συνέχεια των επιπλέον δέκα περιπολιών ασφαλείας, επιχείρησαν περαιτέρω δύο CL-215 στην Πεντέλη και στα Μέγαρα τέσσερα CL-415/ και ένα CL-215.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Υψηλός είναι και σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, σε «υψηλό κίνδυνο 3» βρίσκονται:

  • Αττική και Κύθηρα, κεντρική & νότια Εύβοια
  • Πολλές περιοχές σε Πελοπόννησο, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία
  • Κρήτη, νησιά σε Ιόνιο και ανατολικό Αιγαίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ