ΕΛΛΑΔΑ

Προ των πυλών ο «ευρωπαϊκός» καύσωνας: Ανησυχία των μετεωρολόγων για τη διάρκεια του φαινομένου

Προ των πυλών ο «ευρωπαϊκός» καύσωνας: Ανησυχία των μετεωρολόγων για τη διάρκεια του φαινομένου
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φαινόμενο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του Ιουλίου INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Για καύσωνα διάρκειας περίπου 10 ημερών προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, που αναμένεται να γίνει αισθητός κυρίως το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής προγνωστικά στοιχεία.

Την ανησυχία του για τη διάρκεια του καύσωνα εξέφρασε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

«Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστατεύσουμε τους οικείους μας» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συναγερμός για πυρκαγιές

«Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου (…) Αυτό που θέλει πολύ προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαγουβάρδος για το φαινόμενο που θα «χτυπήσει» τη χώρα και αφορά σε έναν συνδυασμό από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια.

«Φοβόμαστε για ένα σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή», σημείωσε.

«Αυτό που περιμένουμε από την κλιματική αλλαγή είναι οι μεγάλης διάρκειας, πιο ‘άγριοι’ καύσωνες, με τους οποίους πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε» επισήμανε ο μετεωρολόγος.

«Φοβόμαστε για ένα σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, θα απορυθμιστεί το κλίμα και θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα μπούμε σε ένα μοτίβο πολύ διαφορετικό τις επόμενες ημέρες, ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Θερμοκρασίες έως και 10 βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της εποχής

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή της εποχής.

Αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη 21/07 ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα.

Αν και η εκτίμηση της διάρκειας της θερμής περιόδου εμπεριέχει σημαντική αβεβαιότητα, τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι, η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ