ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι, 4 χρόνια μετά: Πού βρίσκεται δικαστικά η υπόθεση - Στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι

Μάτι, 4 χρόνια μετά: Πού βρίσκεται δικαστικά η υπόθεση - Στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι
Απανθρακωμένα αυτοκίνητα στην Αργυρά Ακτή, την επόμενη μέρα της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι AP Images

103 νεκροί, δεκάδες ευγκαυματίες και πολυτραυματίες, καθώς και ένα αβέβαιο μέλλον -τέσσερα χρόνια μετά- για εκατοντάδες κατοίκους που είδαν κόπους και θυσίες μιας ζωής να χάνονται. Η τραγωδία της 23ης Ιουλίου του 2018 στο Μάτι είναι η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη παγκοσμίως τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές της 7ης Φεβρουαρίου 2009 στην Αυστραλία που άφησαν πίσω τους 180 θύματα.

Η απονομή δικαιοσύνης για τα όσα συνέβησαν παραμένει αίτημα συλλογικό, όχι μόνο των κατοίκων, των εγκαυματιών ή των συγγενών των θυμάτων.

Η φωτιά που ξέσπασε την 23η Ιουλίου και ισοπέδωσε κυριολεκτικά το Μάτι και το Νέο Βουτσά, υπό συνθήκες ισχυρών ανέμων και ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, θεωρείται ότι ξεκίνησε όταν ένας 65χρονος άνδρας προσπάθησε να κάψει ξερόκλαδα στον κήπο του, στην περιοχή Νταού Πεντέλης.

Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα δικαστική διερεύνηση, μία ώρα μετά την πρώτη ενημέρωση για την εκδήλωση της πυρκαγιάς η περιοχή παρέμεινε χωρίς εναέριες δυνάμεις, με ανεπαρκείς επίγειες δυνάμεις και χωρίς εναέριο συντονισμό, παρά το γεγονός ότι κατευθυνόταν σε κατοικημένους οικισμούς.

Ταυτόχρονα κανείς δεν εισηγήθηκε την έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές που κατευθυνόταν το πύρινο μέτωπο καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Κανείς δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων / (AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από την έρευνα και τις περισσότερες από 400.000 σελίδες δικογραφίας, από τις 16:41 έως και τις 19:00 -που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα- μεσολάβησαν περίπου δύο ώρες και 30 λεπτά, χρόνο κατά τον οποίο δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα, ενώ στην πρώτη 1,5 ώρα επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο τύπου Erickson που πραγματοποίησε μία ρίψη νερού.

Στις 17:55 όταν η πυρκαγιά έφτασε στον Νέο Βουτζά και προσέγγιζε τη λεωφόρο Μαραθώνος, δόθηκε έγκριση για την εκτροπή και αποχώρηση του δεύτερου ελικοπτέρου τύπου Erickson από το Νταού Πεντέλης.

Αυτό είχε συνέπεια «να στερηθούν οι κάτοικοι» αυτών των περιοχών «την κατασβεστική επέμβαση του δεύτερου ελικοπτέρου, το οποίο αναμφίβολα εκείνη την ώρα θα συνεισέφερε αποτελεσματικά στο έργο της κατάσβεσης».

Η εισαγγελική πρόταση-κόλαφος ζήτησε την παραπομπή 27 ατόμων σε δίκη, αποδίδοντας βαρύτατες αμέλειες -πλημμεληματικού ωστόσο χαρακτήρα- στους εμπλεκόμενους αξιωματούχους και πυροσβέστες.

Στάχτη και αποκαΐδια στο Μάτι / (AP Photo/Thanassis Stavrakis, FILE)

Τα αιτήματα να μετατραπούν σε κακούργημα οι κατηγορίες έχουν απορριφθεί, καθώς το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης προϋποθέτει δόλο και παράλληλα υπάρχουν καταθέσεις κατοίκων για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας αποφάσισε να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου 21 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και το πλημμέλημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα λογοδοτήσει επιπλέον για εμπρησμό από αμέλεια.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να μην παραπέμψει για κακουργήματα τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόκειται για τους Σωτήριο Τερζούδη (τότε αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος), Βασίλειο Ματθαιόπουλο (τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων), Ιωάννη Φωστιέρη (τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικόυ Κέντρου Επιχειρήσεων), Γεώργιο Πορτοζούδη (τότε διοικητή της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος) και Στέφανο Κολοκούρη (τότε διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ).

Κάτοικοι και πυροσβέστες είχαν αφήσει λουλούδια και λούτρινα αρκουδάκια για τους μεγάλους και μικρούς νεκρούς της τραγωδίας στο Μάτι (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Επί της ουσίας, το δικαστικό συμβούλιο συντάχθηκε με την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και αποφαινόταν υπέρ της αναβάθμισης του κατηγορητηρίου για τους πέντε.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμπονται είναι ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, καθώς και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ