ΕΛΛΑΔΑ

Η ψυχική υγεία των παιδιών στην πανδημία - Η παιδοψυχίατρος Λίλα Αμιραλή στο CNN Greece

Η ψυχική υγεία των παιδιών στην πανδημία - Η παιδοψυχίατρος Λίλα Αμιραλή στο CNN Greece
Η κυρία Αμιραλή είναι διευθύντρια του παιδοψυχιατρικού τμήματος, στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο μητέρας παιδιού του Καναδά ΙΝΤΙΜΕ

Πάνω από το 30% των κλινών στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο του Καναδά, νοσήλευε παιδιά με προβλήματα νευρογενούς ανορεξίας, μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού

Η Ευαγγελία Λίλα Αμιραλή ήταν μία από τους 220 επιστήμονες της διασποράς που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Aristotle Medical Forum» με πρωτοβουλία της Ιατρικής του ΑΠΘ και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωμαίας.

Η κυρία Αμιραλή είναι παιδοψυχίατρος, αν. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και διευθύντρια στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό κέντρο μητέρας παιδιού του Καναδά, το νοσοκομείο «Sainte Justine».

Ήταν επίσης πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου του Κεμπέκ για μία δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το τμήμα στο οποίο είναι διευθύντρια η κυρία Αμιραλή ήταν υπεύθυνο για όλα τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά στον Καναδά. Όπως δήλωσε η ίδια στο CNN Greece, η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων.

«Είχαμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στο επίπεδο του στρες, πολλά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά. Επίσης, αυξήθηκαν πολύ τα περιστατικά ανορεξίας. Σε κάποια στιγμή, πάνω από το 1/3 των παιδιατρικών κλινών του νοσοκομείου, ήταν κατειλημμένο από παιδιά και εφήβους με νευρογενή ανορεξία».

Η ανάπτυξη της τηλεψυχιατρικής ήταν στα θετικά στοιχεία που προέκυψαν με αφορμή την πανδημία. Χρησιμοποιήθηκε στον Καναδά πολύ, ειδικά για τον πληθυσμό που δεν βρίσκεται σε αστικά κέντρα και δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, που παραμένει είναι ότι η πανδημία ανέδειξε και τις ανισότητες που υπάρχουν στον πληθυσμό και στις οικογένειας και τα παιδιά που είναι πιο αδύναμες οικονομικά δεν έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τις καινούριες τεχνολογίες. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με την κυρία Αμιραλή, την οποία η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ξεπεράσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ