ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Προσοχή στον καύσωνα διαρκείας- Οι περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Προσοχή στον καύσωνα διαρκείας- Οι περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διάρκεια του καύσωνα, γιατί είναι επικίνδυνος», λέει ο κ. Λαγουβάρδος INTIME/ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ (Φωτογραφία αρχείου)

«Έρχεται καύσωνας διαρκείας» λέει ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, στο CNN Greece και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες , όσους βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους αλλά και τις πυρκαγιές στα δάση.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, «ο καύσωνας θα είναι μεγάλης διάρκειας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, με υψηλές θερμοκρασίες σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας».

Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 39 και 40 βαθμούς Κελσίου για όλο το επόμενο δεκαήμερο.

«Ο καύσωνας είναι ύπουλος – Σκοτώνει ανθρώπους»

«Σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος θα δείξει πάνω από 37 και 39 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διάρκεια του καύσωνα, γιατί είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την υγεία του ανθρώπου αλλά και τα οικοσυστήματα, το περιβάλλον, τις πυρκαγιές. Είναι ένα δύσκολο διάστημα το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και θέλει προσοχή», τονίζει ο ίδιος.

Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου, στην Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και φυσικά την Αττική. Σε κάποια σημεία μέσα στην πόλη θα φτάσει τους 40 βαθμούς.

«Ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τις επόμενες ημέρες θα επηρεαστεί από μέγιστες θερμοκρασίες και πολύ υψηλές. Κι επειδή αυτή η διάρκεια του καύσωνα κουράζει, θέλει πάρα πολύ προσοχή, κυρίως για το ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού και εκείνους που είναι σε εξωτερικούς χώρους», λέει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι:

«Ο καύσωνας είναι ένα ύπουλο καιρικό φαινόμενο το οποίο σκοτώνει τους ανθρώπους, όπως το έχουμε δει και σε άλλες χώρες με καύσωνες».

Ο καύσωνας ευνοεί τις πυρκαγιές

Είναι γνωστό ότι ο καύσωνας δημιουργεί συνθήκες που ευνοεί τις πυρκαγιές στα δάση καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.

Ερωτηθείς για το αν θα επικρατήσουν και ισχυροί άνεμοι είπε: «Δεν αναμένονται τόσο ισχυροί όσο ήταν τις προηγούμενες ημέρες, θα έχουμε όμως και μελτέμια. Περιμένουμε ανέμους που θα είναι επίσης επιβαρυντικοί, θα ανεβάσει τους δείκτες επικινδυνότητας της φωτιάς».

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη 21/07 ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα.

Αν και η εκτίμηση της διάρκειας της θερμής περιόδου εμπεριέχει σημαντική αβεβαιότητα, τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι, η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία την Κυριακή 24/07 κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 C.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή:

Τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων σποραδικών βροχών. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 39, στη Θεσσαλία από 22 έως 41, στην Ήπειρο από 20 έως 36, στη Στερεά από 20 έως 40, στην Πελοπόννησο από 20 έως 41, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 37, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 37, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 40, στις Κυκλάδες από 24 έως 36, στα Δωδεκάνησα από 20 έως 37 και στην Κρήτη από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ