ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Θα επηρεάσει 8 εκατομμύρια κατοίκους - Στους 43 βαθμούς το θερμόμετρο την Κυριακή

Καύσωνας: Θα επηρεάσει 8 εκατομμύρια κατοίκους - Στους 43 βαθμούς το θερμόμετρο την Κυριακή
8,6 εκατ. πολίτες θα «λιώσουν» με 37άρια και 630.000 με 43άρια την Κυριακή INTIME/ ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΚΛΩΡΗΣ (Φωτ. αρχείου)

«Κόκκινο» αναμένεται να πιάσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, με κύμα καύσωνα να σαρώνει τη χώρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 8,6 εκατομμύρια πολίτες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου αύριο, την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου, θα κινηθεί στην περιοχή των 40 βαθμούς Κελσίου ενώ την Κυριακή 24 Ιουλίου κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται τη Κυριακή 24 Ιουλίου καθώς και ο πληθυσμός που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας.

Έτσι για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 βαθμών Κελσίου θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων, ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 βαθμούς Κελσίου θα βιώσουν περίπου 630.000 πολίτες.

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (πχ λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα

Την ανησυχία του για τη διάρκεια του καύσωνα εξέφρασε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

«Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστατεύσουμε τους οικείους μας» τόνισε, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ.

«Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου (…) Αυτό που θέλει πολύ προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαγουβάρδος για το φαινόμενο που θα «χτυπήσει» τη χώρα και αφορά σε έναν συνδυασμό από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια.

«Φοβόμαστε για ένα σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή», σημείωσε.

«Αυτό που περιμένουμε από την κλιματική αλλαγή είναι οι μεγάλης διάρκειας, πιο ‘άγριοι’ καύσωνες, με τους οποίους πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε» επισήμανε ο μετεωρολόγος.

«Φοβόμαστε για ένα σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, θα απορυθμιστεί το κλίμα και θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα μπούμε σε ένα μοτίβο πολύ διαφορετικό τις επόμενες ημέρες, ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Θερμοκρασίες έως και 10 βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της εποχής

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή της εποχής.

Αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή.

Αν και η εκτίμηση της διάρκειας της θερμής περιόδου εμπεριέχει σημαντική αβεβαιότητα, τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι, η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ