ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στη Μυτιλήνη: Μήνυμα εκκένωσης της Βρίσας

Μαίνεται η φωτιά στη Μυτιλήνη: Μήνυμα εκκένωσης της Βρίσας
Σε εξέλιξη η φωτιά στη Μυτιλήνη INTIME/ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της φωτιάς στη Μυτιλήνη που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου (23/7) στην περιοχή Βατερά, με τους αρμόδιους να αποφασίζουν την Κυριακή να προχωρήσουν και στην εκκένωση της Βρίσας. 

Αρχικά η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, ωστόσο στη συνέχεια με την αλλαγή των δυνατών ανέμων οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό και έκαψαν τα πρώτα σπίτια στα Βατερά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά πλέον καίει ανάμεσα σε Βατερά και Βρίσα και απειλεί τον οικισμό.

Στο σημείο βρίσκονται 81 Πυροσβέστες με 20 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 6 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ελληνικός Στρατός, υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και η Αστυνομία με περισσότερους από 60 αστυνομικούς.

Η φωτιά χθες Σάββατο έφτασε μέχρι τη θάλασσα και χρειάστηκε η επέμβαση του Λιμενικού για τη διάσωση εννέα ατόμων, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.

Για προληπτικούς λόγους, χθες Σάββατο απομακρύνθηκαν από τα Βατερά περισσότερα από 450 άτομα από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο νησί μετέβη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες του υπουργείου που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, να καταγράψει άμεσα ζημιές και να δρομολογήσει ενέργειες για αποδέσμευση πόρων για γρήγορη αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

Το πρωί της Κυριακής είχε προγραμματιστεί να φτάσουν στη Μυτιλήνη πέντε δασοπυροσβεστικά οχήματα με 20 στελέχη, προκειμένου να ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς, επικουρούμενοι από τα δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Και 218 αστυνομικοί στη «μάχη»

Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες το πρωί ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών όπου απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η φωτιά.

Πιο συγκεκριμένα, 192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 Αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ