ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εκκενώνονται χωριά στην Ηλεία - Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά Έβρου και Μυτιλήνη

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εκκενώνονται χωριά στην Ηλεία - Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά Έβρου και Μυτιλήνη
AP Photo

Μήνυμα μέσω της υπηρεσίας 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκιλλουντία, της Ηλείας ώστε να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στις 3:30 το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή των Μακρισίων και πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Ήδη έχει εκκενωθεί η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα και όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκιλλουντία».

«Το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα» σημείωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κρεστενών, Φωτεινή Αθανασοπούλου, έχουν καεί σπίτια και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, όπως μπορούμε» πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στο OPEN.

Στο σημείο επιχειρούν 72 πυροσβέστες και πέντε ομάδες πεζοπόρων με 24 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα τύπου Ericsson και δύο τράκτορες.

Ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας στα Κρέστενα, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Ζαχάρω όπως και το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Άλλο ένα δύσκολο εικοσιτετράωρο περνάει η χώρα αφού δασικές πυρκαγιές μαίνονται από την Πέμπτη, ενώ την Κυριακή προστέθηκαν και νέα ισχυρά πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τον κρατικό μηχανισμό.

Μυτιλήνη: Βρίσα και Σταυρός εκκενώθηκαν

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη, όπου οι αρμόδιοι έκριναν απαραίτητη και την εκκένωση του χωριού Σταυρός, εξαιτίας της φωτιάς που εξακολουθεί να μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, είχε αποφασιστεί από τους αρμόδιους να προχωρήσουν και στην εκκένωση της Βρίσας.

Αρχικά η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκτασηστην περιοχή των Βατερών, ωστόσο στη συνέχεια με την αλλαγή κατεύθυνσης των δυνατών ανέμων οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό και έκαψαν τα πρώτα σπίτια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά πλέον καίει ανάμεσα σε Βατερά και Βρίσα και απειλεί τον οικισμό.

Στο σημείο βρίσκονται 81 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 6 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Για την πυρκαγιά στα Βατερά, από εναέρια μέσα, επιχειρούν 2 Καναντέρ και 2 PZL ενώ έως τώρα έχουν διατεθεί 4 πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, 3 λεωφορεία, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, ένα γερανοφόρο όχημα Oshkosh, ένα όχημα Hummer, 2 προωθητές γαιών, ένα βυτιοφόρο πετρελαίου, 2 βυτιοφόρα καυσίμου JP-8 (αεροπορικό καύσιμο, 44 άτομα του «Σχεδίου Ξενοκράτης» καθώς και 30 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Για προληπτικούς λόγους χθες, Σάββατο απομακρύνθηκαν από τα Βατερά περισσότερα από 450 άτομα από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο νησί μετέβη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες του υπουργείου που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, να καταγράψει άμεσα ζημιές και να δρομολογήσει ενέργειες για αποδέσμευση πόρων για γρήγορη αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τα Βατερά

Σημειώνεται πως τπ μεσημέρι της Κυριακής, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Μυτιλήνης λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Μυτιλήνης, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς στον Έβρο

Η εικόνα στον Έβρο είναι εξίσου δύσκολη με της Μυτιλήνης, καθώς μαίνεται για τέταρτη ημέρα η πυρκαγιά , με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα και να περισώσουν το δάσος της Δαδιάς.

Το μοναστήρι της Δαδιάς εκκενώθηκε, καθώς σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση. Ήδη από χθες το βράδυ έχει εκκενωθεί προληπτικά η Δαδιά, καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό.

Λίγο προτού προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.

Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσής του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με προσωπικό και μέσα στις προσπαθείς κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Δαδιά Έβρου. Συγκεκριμένα, στο δάσος της Δαδιάς Έβρου επιχειρούν 2 αεροπλάνα PZL καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Έως τώρα, έχουν διατεθεί 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομαδας «Δευκαλίωνα» αλλά και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός η παρουσία του οποίου στην περιοχή είναι καθημερινή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για μία οικολογική καταστροφή τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε κι εμείς αλλά θα τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές.

«Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού.... Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. ... Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα».

Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν νέες αντιπυρικές ζώνες

Αυτή την ώρα, γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξουν νέες αντιπυρικές ζώνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά όπου υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Ο πυκνός καπνός αλλά και το θερμικό φορτίο δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο πυρόσβεσης, καθώς εμποδίζουν τις ρίξεις από τα αεροσκάφη.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσίων, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.

Το βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά.

Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Από άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson.

Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη. Στη Λέσβο η πυρκαγιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερα αλλά την έχουν προλάβει οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα.

Επιχειρούν 3 τράκτορες, 2 CL415 και ένα Mi8. Στην Κορώνη, όπου η κατάσταση είναι καλή, επιχειρούν και κάνουν διαβροχή ένα Erickson, ένα ζMi8, 2 VL215 και δύο τράκτορες.

Νέο μέτωπο στην Κόρινθο

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε στο Κατακάλι Κορινθίας το μεσημέρι της Κυριακής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2:10 σε δασική έκταση, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει η πληροφορία ότι απειλείται οικισμός.

Στο σημείο βρίσκονται 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα Βλασαίικα

Επιπλέον, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στα Βλασαίικα Κορινθίας, που γρήγορα όμως τέθηκα υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Φωτιά και στη Ζωφριά

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής και στη Ζωφριά, στο Ποικίλο Όρος. Στο σημείο έφτασαν άμεσα οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Θέτιδος του δήμου Φυλής.

Η φωτιάοριοθετήθηκε μετά από άμεση ήταν η παρέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο σημείο έφτασαν συνολικά 41 Πυροσβέστες με 7 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Φωτιά και στο Ηράκλειο Κρήτης

Νέα φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Πέτρινη Πολιτεία στο δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης, το μεσημέρι της Κυριακής. Για την αντιμετώπισή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με οχήματα και υδροφόρες, αλλά και δύο εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ