ΕΛΛΑΔΑ

Καλύτερη η εικόνα στο δάσος της Δαδιάς - Μαίνονται οι φωτιές σε Ηλεία και Μυτιλήνη

Καλύτερη η εικόνα στο δάσος της Δαδιάς - Μαίνονται οι φωτιές σε Ηλεία και Μυτιλήνη
Για πέμπτη μέρα εκατοντάδες πυροσβέστες μαζί με εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν το δάσος της Δαδιάς INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Αισιοδοξία επικρατεί την τελευταία ώρα για το πύρινο μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, με το βόρειο τμήμα προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας που ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξελίσσεται καλά, καθώς λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της.

Η εικόνα στο βορειοανατολικό μέτωπο προς Μονή και δασικό φυτώριο αποτιμάται επίσης ως βελτιωμένη καλά, καθώς λειτούργησε η αντιπυρική ζώνη που ανοίχτηκε από τις υλοτόμους και πυροσβέστες περιμετρικά της Μονής.

Το βάρος των επιχειρήσεων κατάσβεσης δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρόγυπα. Οι υλοτόμοι του Δασαρχείου δουλεύουν από χθες, Κυριακή, προσπαθώντας να δημιουργήσουν δύο αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναερια μέσα. Η εξέλιξη της φωτιάς σε αυτά τα δύο μέτωπα είναι αργή.

Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ Λίγο μετά τις 8:00 η η βροχή που ξεκίνησε στην ευρύτερη περιοχή έδωσε ελπίδες για την εξέλιξη της φωτιάς.

Οι αναζωπυρώσεις, η μορφολογία του εδάφους, οι εναλλαγές της κατεύθυνσης και η ένταση των ανέμων στην περιοχή υποδαύλισαν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης.

Κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις κοντά στο χωριό Δαδιά. Το μέτωπο που βρίσκεται βαθιά στο Εθνικό Πάρκο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και μόνο τα εναέρια μέσα έχουν την δυνατότητα να το προσεγγίσουν.

Μάχη με τις φλόγες και στην Ηλεία

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, που ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του 2007 όταν 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και εξακολουθούν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας αλλά το έργο τους δυσχεραίνεται από το δύσβατο της περιοχής και η πυκνή βλάστηση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος». Το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας.

Βελτιωμένη εικόνα στη Μυτιλήνη

Δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου στην περιοχή των Βατερών της Μυτιλήνης, καθώς τα πύρινα μέτωπα ξεπέρασαν σε μήκος τα 15 χιλιόμετρα χθες, Κυριακή.

Η συνολική εικόνα της φωτιάς εμφανίζεται σήμερα, Δευτέρα, ελαφρώς βελτιωμένη με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο μέτωπο στον Σταυρό, καθώς οι φλόγες βρίσκονται στις νότιες παρυφές του όρους Ολυμπος, στα όρια του οποίου ξεκινά και το κεντρικό δάσος που διασχίζει το νησί.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 141 πυρκαγιές στη χώρα. Σχεδόν όλα τα μέτωπα αντιμετωπίστηκαν άμεσα, με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυροσβεσης. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ