ΕΛΛΑΔΑ

Μεταφέρθηκαν οικειοθελώς από τη Χίο στην Κω 174 πρόσφυγες και μετανάστες

Μεταφέρθηκαν οικειοθελώς από τη Χίο στην Κω 174 πρόσφυγες και μετανάστες
Παλαιότερη φωτογραφία από τη Χίο, όπου την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 πάνω από 500 πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο hot spot, φεύγοντας με κατεύθυνση το λιμάνι και δηλώνοντας πως θα παραμείνουν εκεί έως ότου επιβιβαστούν σε πλοίο για τον Πειραιά EUROKINISSI

Με 174 μετανάστες και πρόσφυγες, που τελικά πείσθηκαν να μεταφερθούν οικειοθελώς από τη Χίο στην Κω, αναχώρησε σήμερα το απόγευμα από το λιμάνι των Μεστών το ναυλωμένο από το υπουργείο ναυτιλίας πλοίο «Τέρα Τζετ».

Στόχος της μετακίνησης είναι να αποσυμφορηθούν οι δομές φιλοξενίας στη Χίο, οι οποίες είναι ασφυκτικά γεμάτες, έπειτα από τον εγκλωβισμό στα νησιά ατόμων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, στα hot spots του βορείου Αιγαίου έως σήμερα το πρωί βρισκόταν καταγεγραμμένα 7.091 άτομα. Από αυτούς στη Χίο ζούσαν 2.418 άτομα, οι περισσότεροι σε οργανωμένες δομές, των οποίων η δυνατότητα φιλοξενίας δεν ξεπερνά τα 1.000 άτομα.

Η επιχείρηση μεταφοράς ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, όμως δεν κατέστη δυνατή, αφού την τελευταία στιγμή οι 220 από τους συνολικά 300 αρνήθηκαν να μετακινηθούν.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 10 το πρωί μόλις 80 μετανάστες και πρόσφυγες είχαν δεχθεί να μετακινηθούν στην Κω. Κι αυτό, επειδή όλοι ζητούν επιτακτικά να πάνε στον Πειραιά και όχι σε άλλο νησί, αλλά και γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο απέλασής τους στην Τουρκία.

Τελικά, η προσπάθεια στελεχών της Αστυνομίας και μεταφραστών ευοδώθηκε με το να πειστούν άτομα, τα οποία διέμεναν σε ανοικτές δομές στην πόλη της Χίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ