ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: 58 πύρινα μέτωπα σε ένα εικοσιτετράωρο - Η εικόνα σε Έβρο, Μυτιλήνη, Ηλεία και Γρεβενά

Φωτιές: 58 πύρινα μέτωπα σε ένα εικοσιτετράωρο - Η εικόνα σε Έβρο, Μυτιλήνη, Ηλεία και Γρεβενά
Στη Δαδιά θα επιχειρήσουν το πρωί δύο Τρακτορες, ένα ελικόπτερο Mi8, δύο ελικόπτερα Erickson, δύο αεροσκάφη PZL κι ένα ελικόπτερο Chinook. Θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα. INTIME NEWS / Δελτίο τύπου / POOL

Συνολικά 58 δασικές πυρκαγιές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τις προσπάθειες πλέον να επικεντρώνονται σε τέσσερα σημαντικά σημεία: Στον Έβρο στο δάσος της Δαδιάς, στη Μυτιλήνη, στα Κρέστενα Ηλείας και στα Γρεβενά.

Έβρος

Σε ό,τι αφορά το δάσος της Δαδιάς, πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος» υπό τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστο Στυλιανίδη, και τη συμμετοχή αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου Σουφλίου αλλά και στελεχών από τις Δασικές Υπηρεσίες.

Όπως αναφέρθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης, η γενική κατάσταση είναι βελτιωμένη. Ωστόσο, όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση ειδικά σε ότι αφορά στη Νοτιοδυτική πλευρά προς Λευκίμη. Η ανησυχία εστιάζεται στην περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα.

Γίνονται μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής να ανοίξει αντιπυρική ζώνη. Οι υλοτόμοι έχουν ήδη χαράξει την αντιπυρική ζώνη

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης πληθυσμού από την Λευκίμμη. Προληπτικά θα μείνουν κλειστοί οι έξοδοι της Εθνικής Οδού. Ένα πούλμαν θα είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρει πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί.

Στη Δαδιά θα επιχειρήσουν το πρωί δύο Τρακτορες, ένα ελικόπτερο Mi8, δύο ελικόπτερα Erickson, δύο αεροσκάφη PZL κι ένα ελικόπτερο Chinook. Θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης και οι υπηρεσιακοί θα μείνουν κι απόψε στην περιοχή Δαδιάς για το συντονισμό της προσπάθειας.

Διαβάστε σχετικά:

Στυλιανίδης για φωτιές: Η μάχη για να σώσουμε τη Δαδιά συνεχίζεται

Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά. Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Οι δυνάμεις συνεχιζουν την κατάσβεση μικροεστιων. Το πρωί θα είναι διαθέσιμα δύο αεροσκάφη PZL, ένα ελικόπτερο Mi8 και τρεις Τρακτορες.

Ηλεία

Στα Κρέστενα Ηλείας, η κατάσταση είναι πολύ καλή. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μόνο καπνοί. Η δουλειά θα συνεχιστεί το βράδυ για πλήρη έλεγχο. Το πρωί θα εκτιμηθεί η κατάσταση και ανάλογα με τις ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν εναέρια.

Γρεβενά

Στα Γρεβενά, στην περιοχή Τσακατούρα, ηπυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε περιοχή απρόσιτη από το έδαφος (μεγάλο υψόμετρο, μεγάλη κλίση).

Για πέμπτη ημέρα εχει έκταση 50 στρεμμάτων. Το πρωί θα επιχειρήσει ένα ΑΒ214 και αν χρειαστεί και ένα Mi8.

Δείτε εδώ πώς κάλυψε το CNN Greece τις εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα σε μορφή Live Blog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ