ΕΛΛΑΔΑ

Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής της δίκης του Νίκου Μιχαλολιάκου

Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής της δίκης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος INTIME

Συντασσόμενη με την εισαγγελική πρόταση, η έδρα του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών απέρριψε το αίτημα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Νίκου Μιχαλολιάκου, για αναβολή της δίκης λόγω προβλημάτων που του άφησε ο κορωνοϊός και η δίμηνη νοσηλεία του στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης να διορίσει συνήγορο, εφόσον το επιθυμεί.

Κατά την τρίτη συνεδρίαση, παρόντες στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν μόλις τέσσερα καταδικασθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και Γιάννης Λαγός, ο οποίος και πάλι δήλωσε πολιτικός κρατούμενος.

Για ακόμη μια φορά υπήρξε ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «δικονομική αταξία». Οι υψηλοί τόνοι οδήγησαν την πρόεδρο να καλέσει τους αστυνομικούς και να ζητήσει να επιβληθεί η τάξη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση. Οι δικηγόροι υπεράσπισης της εγκληματικής οργάνωσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή» και «να φέρετε τα ΜΑΤ», ενώ από πλευράς Πολιτικής Αγωγής ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης σχολίασε, πως «η αστυνομία δεν είναι για τους συνηγόρους».

Το δικαστήριο χρειάστηκε να διακόψει προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά εκείνη τη στιγμή σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Δ. Παπαδέλη, δικηγόρου του Νικ. Μιχαλολιάκου, και της Μάγδας Φύσσα, με την πλευρά της τελευταίας να φωνάζει, «μην απειλείς».

Το δικαστήριο εξέτασε κατά κύριο λόγο το ζήτημα της αναβολής της δίκης, που έχει υποβάλει η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο δικηγορος Δημ. Παπαδέλης προσκόμισε ιατρική βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής από τις 6 Ιουνίου νοσηλεύεται πάσχων από σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης. Επίσης, γίνεται αναφορά σε έκπτωση αντανακλαστικών, για ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειματική, καθώς και ότι ο ασθενής χρήζει 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάσταση του.

Η κατάσταση υγείας Μιχαλολιάκου

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Είναι ένας κατηγορούμενος που αδυνατεί να διαβάσει την απόφαση σε βάρος του και ζητάμε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δεύτερο βαθμό. Γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δυο μήνες στη ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί. Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεων του. Πως θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πως θα τον υπερασπιστώ;» αναρωτήθηκε ο Δημ. Παπαδέλης, εμμένοντας στην ολιγόμηνη αναβολή της υπόθεσης.

Μαζί δε με το αίτημα αναβολής, υπερασπιστές έθεσαν και ζήτημα αποχής σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ότι εφόσον η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει κατά την τρίτη συνεδρίαση. Η πλειοψηφία της υπεράσπισης υποστήριξε ότι δεσμεύεται από την απόφαση αυτή.

Στον αντίποδα, ο Ιω. Λαγός, μέσω του Κων. Πλεύρη, υποστήριξε πως η δίκη έχει πολιτικοποιηθεί και θίγεται το δικαίωμα της ελευθερίας του. «Κινδυνεύει να καταστραφεί πολιτικώς. Η δίκη είναι πολιτική και για αυτό δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μένει στη φυλακή για τυπικούς λόγους. Η δίκη είναι πολιτική το είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας σας και η ένωση σας» ανέφερε ο συνήγορος.

Αντίστοιχα, ο ίδιος ο κατηγορούμενος Λαγός δήλωσε στο δικαστήριο: «Σέβομαι τη θέση του κυρίου Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη. Έκανα απεργία πείνας 25 ημέρες και σταμάτησα γιατί έμαθα ότι θα ξεκινήσει το εφετείο το καλοκαίρι. Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια ουσία της απεργίας πείνας; Θέλω να μιλήσω με στοιχεία να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό, δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή μου 13 ετών».

Η πολιτική αγωγή αντέταξε τα δικά της επιχειρήματα, τονίζοντας ότι από τα ιατρικά έγγραφα που αναγνώστηκαν, προέκυψε ότι ο Νικ. Μιχαλολιακος έχει καλό επίπεδο συνείδησης και επικοινωνίας που διατηρείται, ενώ η σωματική αδυναμία δεν του στερεί το δικαίωμα του να έρθει στη δικαστική αίθουσα. Επισημάνθηκε ότι στο προσωπικό ιστολόγιο του υπάρχει πρόσφατος σχολιασμός της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Λιγνάδη, πράγμα που -όπως τόνισε ο Κ. Παπαδάκης- καταδεικνύει «υγιέστατη πνευματική λειτουργία, κριτική σκέψη και παρέμβαση στα πράγματα».

Η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο να μην γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής, επικαλούμενη τέσσερις λόγους.

Αρχικά όπως ανέφερε, το κινητικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με αναπηρικό αμαξίδιο όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορούμενος. «Τα κινητικά προβλήματα είναι συνήθως χρόνια και αν αναβληθεί η υπόθεση, ενδέχεται και το επόμενο δικαστήριο να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα», εξήγησε.

Μίλησε παράλληλα, για την «αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας ιδίως για τους συγγενείς των θυμάτων ανθρωποκτονίας από πρόθεση», ενώ αναφέρθηκε και σε λόγους «δημοσίου συμφέροντος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς η δίκη αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος του Κοινοβουλίου. Τέλος επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν παρέστη στην πρωτοβάθμια διαδικασία παρά μόνο στην απολογία του, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους τους.

Αναφορικά με το ζήτημα της υποστήριξης της κατηγορίας, η εισαγγελέας της έδρας υιοθέτησε την πρωτοβάθμια απόφαση ζητώντας να παρασταθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους στις υποθέσεις δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και δολοφονικής επίθεσης σε Αιγύπτιους ψαράδες από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ως προς τα αδικήματα που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όταν το ατομικό έννομο αγαθό πλήττεται δικαιούται ο φορέας να παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας τόσο για το έγκλημα σε βάρος του όσο και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ